Třetina českých firem uvažuje o odchodu do daňových rájů

Platit daně v Česku se údajně nevyplácí. Alespoň si to myslí skoro 30 procent tuzemských firem, které oslovila Česká kapitálová a informační agentura. Tito podnikatelé dokonce uvažují o přesunu do takzvaných daňových rájů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záliv Pissouri

Záliv Pissouri | Foto: Fotobanka stock.xchng, Markos Foutas

Jak ve vysílání Radiožurnálu upřesnila analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová, podle 53 procent dotázaných by bylo důvodem k přesunu podnikání do daňového ráje zvyšování daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu přiblížila v Ozvěnách dne Radiožurnálu analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová

“Dalšími faktory jsou růst politické nestability, často se měnící legislativa nebo vyšší zisky z podnikání, které by je motivovaly plánovat daňovou optimalizaci,“ doplnila Štěpánová.

Podnikatele podle ní vede k rozhodování o odchodu jak nespokojenost s místními poměry, tak výhody daňových rájů.

„Daňové zatížení v České republice není příliš nízké a podnikatelé mají často dojem, že za daně, které odvádějí nedostávají od státu servis, který by požadovali. Takže se domnívám, že kdyby se změnilo obecně podnikatelské prostředí v České republice, tak by se ochota podnikatelů platit daně zvýšila,“ podotkla analytička.

Počet firem, které přesouvají sídla do daňových rájů, podle ní za poslední tři roky kontinuálně roste. Podnikatelé na těchto zemích oceňují vedle nízkého nebo žádného zdanění zejména zcela benevolentní podnikatelské prostředí.

Obavy z vítězství levice

Třetinový podíl těch, kteří o odchodu z Česka přemýšlí, považuje Štěpánová za znepokojivé číslo. „Co se týká státního rozpočtu, jednalo by se o desítky miliard korun,“ upozornila.

Z komentářů respondentů v průzkumu dále vyplývá, že se podnikatelé obávají volebního vítězství levice a s tím očekávaného růstu daní.

“Pro celou řadu z nich by to mohla být poslední kapka, protože levice hodlá sanovat státní rozpočet zvyšování daní a každé zvyšování daní, třeba i minimální, znamená pro podnikatele, že vykáží nižší čistý zisk. Řečeno jinak, i minimální zvýšení daní se může stát impulzem pro odchod do daňových rájů,“ zdůraznila Štěpánová.

Z databází agentury ČEKIA vyplývá, že k neoblíbenějším evropským daňovým rájům patří Nizozemí nebo Kypr a z exotických zemí se společnosti nejčastěji stěhují na Seychely.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme