Trh emisních povolenek nefunguje. Evropská komise přemýšlí, jak ho rozhýbat

Emisní povolenky měly tlačit podniky k tomu, aby vypouštěly do ovzduší co nejméně škodlivin. Měl k tomu sloužit trh, na kterém by si hříšníci kupovali za drahé peníze povolenky od těch, kdo své emise snížili, povolenky jim zbyly a mohou je tedy prodávat. Jenže trh nefunguje tak účinně, jak si původně úředníci v Bruselu představovali. Evropský parlament proto bude jednat o změnách celého systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog...

Smog... | Foto: F. Tichý

Cena emisních povolenek neustále klesá. To je vidět třeba i na tom, kolik peněz získalo české ministerstvo životního prostředí. To z prodeje povolenek financuje například programy na zateplení budov.

Jak potvrdil mluvčí úřadu Matyáš Vitík, při březnovém prodeji byla cena nižší než při předcházející aukci:

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech trhu s emisními povolenkami natáčela Jitka Hanžlová

„Aukce vynesla přes 5,7 milionu eur. Prodávali jsme jednu povolenku za 3,67 eura, což na první pohled může být malá cena, ale je to cena, kterou nějakým způsobem vygeneroval trh. Takže jsme ji nemohli ovlivnit ani my, ani burza, kde jsme ji prodávali.“

Přitom v říjnu loňského roku prodalo ministerstvo povolenky za 7,5 eura za kus. Tedy dvakrát dráž. A bývaly doby, například v roce 2008, kdy stály emisní povolenky na trhu 20 eur.

Důvodů, proč trh emisních povolenek nefunguje tak, jak se čekalo, je podle Barbory Hanžlové z Centra pro dopravu a energetiku hned několik:

„Za prvé došlo k přealokaci podniků. To znamená, že dostaly v uplynulých letech více povolenek na vypouštění emisí, než skutečně potřebovaly k pokrytí svých vlastních emisí. Dále došlo k ekonomické krizi, která způsobila útlum výroby a tím pádem i útlum emisí. A za třetí, podniky použily značnou část takzvaných externích mezinárodních kreditů k pokrytí svých emisí, a tím ušetřily evropské povolenky a mohly si je schovat na další roky.“

Zatímco evropské povolenky stojí kolem tří eur, externí mezinárodní kredity, které se dají koupit například v Brazílii, stojí pouhých 50 centů. I z toho je patrné, že jde o jakýsi uměle vytvořený a vnucený tržní mechanismus. A to je podle Jakuba Víta ze Svazu průmyslu dalším důvodem, proč to nefunguje tak, jak tvůrci zamýšleli:

„A zároveň je vnitřně kanibalizován dalšími regulativními opatřeními, například ve způsobu podpory obnovitelných zdrojů. To znamená, že ve stávající situaci se nikomu, ale opravdu nikomu v Evropě nevyplatí stavět ani modernizovat žádný energetický zdroj, pokud to není subvencováno. A subvencovány jsou momentálně jen řekněme obnovitelné zdroje.“

Nutné oživení

Podle švýcarské banky UBS přišel do roku 2012 systém emisního obchodování celou Evropskou unii na 287 miliard dolarů. Z toho 220 miliard zaplatili přímo spotřebitelé elektrické energie.

Evropský parlament chce trh s povolenkami oživit. Jako první krok si naplánoval, že pozdrží prodej i přidělování nových povolenek na současné období, aby se zvedla jejich cena na trhu.

S tím české podniky vesměs souhlasí. Odborníci se ale shodují, že by to měl být jen první krok. Že celý systém potřebuje radikální změnu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme