Trh práce čekají změny. Práce ve vyšším věku a na zkrácené úvazky

Zaměstnavatelé by měli více nabízet zkrácené pracovní úvazky, trh práce by měl být pružnější, mělo by být více školek a lepší doprava do škol i do zaměstnání. To jsou některé návrhy, jak zabránit tomu, aby pracovalo příliš málo lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na výletě

Na výletě | Foto: Klub přátel rodiny

Vyplývá to studie, kterou vypracoval statistický úřad společně s Institutem pro demokracii a ekonomickou analýzu při akademickém pracovišti CERGE-EI.

Podle odborníků nejsou vyhlídky dobré. Zatím to jde, protože pracují silné ročníky, které jsou právě v produktivním věku. Ale do roku 2030 až 50 to bude vypadat jinak. Vysvětlil Ondřej Nývlt ze statistického úřadu:

Přehrát

00:00 / 00:00

O napjatých vztazích mezi Hamásem a Izraelem jsme na Rádiu Česko mluvili s českým velvyslancem v Izraeli Tomášem Pojarem a také s bezpečnostním analytikem Lukášem Visingrem.

„Základní riziko spočívá v tom, že demografický vývoj bude nepříznivý. Zvláště po roce 2030 se bude zvyšovat podíl sob ve věku 65 a více, což je vlastně postproduktivní složka obyvatelstva. Kdyby trh práce zůstal podobný jako teď, tak jsem dospěli k závěru, že ekonomický potenciál České republiky by se snížil a vedlo by to ke ztrátě konkurenceschopnosti.“

Prostě proto, že na jednoho pracujícího člověka by připadali dva lidé, kteří do práce nechodí. A on by je vlastně musel živit. To by samozřejmě mělo také velké politické dopady, připomíná Daniel Münich z institutu CERGE:

"Když to řeknu jednoduše, bude mnohem více těch, kteří nebudou pracovat a budou pobírat důchod a zdravotní zajištění, a mnohem méně bude těch, kteří pracují a pltí daně, aby se tyto služby mohly zajistit. A bude to obrovský tlak na veřejné prostředky. Na druhé straně si nemůžeme dovolit žít na dluh, ale zároveň budeme chtít, aby staří lidé žili solidním životem.“

Nutné změny

Proto se musí postupně změnit trh práce, tak aby jednak lidé mohli pracovat déle – například i po 65 letech věku. To samozřejmě předpokládá, že bude potřeba podporovat inovace, protože některé profese lze už teď díky technice dělat delší dobu. Například pro takovou výměnu pneumatik v autoservisu už teď existuje spousta zařízení, takže pro automechanika to nemusí být tak fyzicky náročné.

Mohlo by pomoci i větší využívání zkrácených pracovních úvazků. Protože pro staršího člověka by to mohlo být přijatelnější.

To by zároveň umožnilo matkám, které jsou doma s dětmi, aby se vrátily dříve do práce. Nebo studentům, aby pracovali při studiu.

Současně je důležitý i rozvoj infrastruktury a sociálních služeb. To nejsou jen školky, ale také třeba odvoz dětí do školy nějakými školními autobusy a podobně. Podle modelů statistického úřadu je při zapojení mladších i starších lidí možné vyhnout se negativním důsledkům stárnutí obyvatel.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme