Trh s bydlením rekordně rostl

Nemovitosti se u nás letos prodávaly nejlépe v historii. Rekordní byl i zájem o hypoteční úvěry, které byly díky nízkým úrokovým sazbám mimořádně levné. Odhady, že je zájem o koupi bytů nebo domů oproti loňsku až o dvě třetiny vyšší ale nejsou podle asociace realitních kanceláří pravdivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Zprávy o šedesátiprocentním nárůstu jsou nadsazené. Radiožurnálu to potvrdil i viceprezident Asociace realitních kanceláří Ivan Žikeš. "Mám zkušenosti s těmito informacemi, že tam bývá přání otcem myšlenky," řekl. Podle Žikeše jde jen o snahu realitních kanceláří vyhnat ceny.

Prodejci realit sice letos zaznamenali růst, ale zájem jde podle analytiků vysvětlit hlavně obavami lidí ze zdražení bytů a domů po vstupu do Evropské unie.

Trh podpořily také nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. "V porovnání s rokem 2002 jsme za jedenáct měsíců roku 2003 poskytli téměř o 50 procent hypotečních úvěrů více. Úrokové sazby byly skutečně na minimální úrovni," potvrzuje Jan Sadil, člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Martin Hromádka, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme