Trh s byty bude stagnovat, cenu určí hlavně kvalita lokality

Residenční trh zřejmě čeká stagnace. Nabídka bytů bude letos převažovat nad poptávkou. Vyplývá to z čerstvě vydané studie společnosti Deloitte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle manažera společnosti Deloitte Filipa Endala budou ceny nemovitostí záležet hlavně na lokalitě a její kvalitě. Rozhodujícím faktorem přitom bude doprava a sociální vybavení.

„Řada kupujících už nevěří, že neviditelná ruka trhu přinese sama od sebe sociální vybavení a přivede dopravu. Ceny nemovitostí v projektech, které nejsou dobře dopravně dostupné, budou klesat,“ tvrdí Endal.

Dobře působícím prvkem je podle něj komunitní faktor, tedy kdo budou vaši sousedé a v jaké lokalitě se pohybujete.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trh s byty bude stagnovat, potvrdil na Rádiu Česko manažer společnosti Deloitte Filip Endal

Bytová výstavba meziročně překvapivě klesla jen minimálně. Pokles zahájené výstavby je v roce 2011 oproti roku 2010 jen 2,1 procenta. V porovnání s rokem 2008 je ovšem pokles už 27 procent. Jiná situace je u dokončených bytů. Tam byl meziroční pokles 22 procent.

„I toto zpomalení ukazuje, že trh se pravděpodobně přiblížil svému dnu a tato čísla by mohla být nějakou dobu udržitelná,“ míní manažer společnosti Deloitte.

Podíl nájemního bydlení poroste

Česká republika je v rámci Evropy výjimečná velkou převahou nemovitostí v osobním vlastnictví. Čtyři pětiny lidí u nás bydlí ve svém, čímž velmi výrazně překračujeme průměr v Evropě.

„Je to díky podpoře vlastnického bydlení, ekonomickému boomu a sebedůvěře kupujících v uplynulých letech,“ vysvětlil Endal. Toto číslo podle něj není dlouhodobě udržitelné.

„Domníváme se, že se na trhu bude stále více rozšiřovat segment komerčního nájemního bydlení. Řada lidí bude postupně přecházet ze segmentu vlastnického opět do nájemního, které přestává dostávat pejorativní nálepku bydlení sociálního,“ dodal manažer společnosti Deloitte.

Igor Maňour, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme