Trh s byty příští rok žádné drama nečeká, ceny klesnou jen mírně

Výrazné snížení cen bytů se zřejmě v příštím roce nedá čekat. Ceny podle oslovených analytiků klesnou maximálně o deset procent. Takový pokles by ale patrně většinu zájemců ke koupi dlouho neprodejných bytů nepřiměl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty

Byty | Foto: Tomáš Adamec

V příštím roce může klesnout cena těch bytů, které jsou momentálně předražené a nejdou na odbyt. Zlevní tedy byty, které se prodávají kolem osmdesáti tisíc za metr čtvereční.

Většina těch správně naceněných prostor ale levnější nebude, předpokládá generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký se bude příští rok vyvíjet trh s bydlením, zjišťovala redaktorka Barbora Kreuzerová

„V této cenové hladině mezi 40 a 45 tisíci korun za metr čtvereční jsme prodali všechny byty do dokončení, nezlevnili jsme během posledního minimálně roku a půl ani o korunu, takže my nevidíme jediný reálný důvod, abychom snižovali ceny bytů,“ uvedl.

Informace o prudkém snížení cen bytů odmítá také architekt a zároveň jednatel společnosti Architekti MS Michal Šourek.

„Hlavní část poklesu už proběhla. Reálný pokles se pohybuje někde kolem 15 procent v průměru. Myslím si, že tím je do určité míry potenciál poklesu vyčerpaný. Když k tomu přidáme ještě růst daně z přidané hodnoty, tak si myslím, že to, co nás čeká, bude pokles už jenom v řádu jednotek procent,“ míní Šourek.

I když se ceny bytů udrží příští rok na letošní úrovni, bude situace v realitním sektoru nejistá. S extrémně černými scénáři se ale nepočítá. I tak by se dala shrnout nálada realitního trhu na konci letošního roku.

„V poslední době jsme zaregistrovali opětná nárůst poskytnutých hypoték, takže pokud se něco zásadního nezmění, tak by trh nemusel být tak úplně špatný z hlediska objemu a dostupnosti bydlení taktéž,“ hledí s mírným optimismem do budoucích měsíců analytik společnosti Partners Pavel Kohout.

Mírný pokles rovná se velká výhra

Příští rok nevidí katastroficky ani ředitel akvizic české realitní skupiny CPI Group Martin Němeček. Připouští ale, že ve srovnání s letoškem by se příští rok mohl jevit hůř.

„Letošní rok byl objemově úžasný, perfektní, ale jsme spíš skeptičtí, jestli se ho podaří udělat ve stejném objemu i příští rok, protože nabídka projektů tady není a asi nebude. Bankovní financování je velkou otázkou, a pokud nebude, tak prostě nebudou nemovitostní projekty,“ podotkl Němeček.

S poklesem prodeje oproti letošnímu roku počítá také developerská společnost Ekospol. „V příštím roce dojde k malému poklesu objemu prodaných bytů na úroveň někde kolem 3000 až 3300, to znamená desetiprocentní pokles proti prodejům letošního roku. V tom nevidíme žádnou katastrofu,“ popisuje generální ředitel společnosti Evžen Korec.

Podle všeho se ale nacházíme v situaci, kdy je i mírný pokles vlastně velkou výhrou. Důležité totiž je, že nebude docházet k dramatickým výkyvům. To bychom mohli ostatně přát celé ekonomice, a to nejen té české.

„Co se dá říct relativně s jistotou, je, že vývoj nebude skokový, že bude pozvolný, že bude plynulý. Samozřejmě stále zůstává otázka, jestli vektor bude klesat, nebo jestli bude mít vzestupnou tendenci, ale myslím si, že v této době nejistoty je pozitivní i to, že se nebudou konat nějaké kotrmelce,“ míní jednatel společnosti Architekti MS Michal Šourek.

Poptávka po bytech zatím odhadnout nelze. Stát se totiž z pohledu evropské ekonomiky může cokoli. I přes problémy stavebníků to ale zatím vypadá, že se rok 2012 do kronik sektoru realit černým písmem nezapíše.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme