Trh s hypotékami po dvou letech poklesu stoupl o 15 procent

Banky poskytly loni lidem 51 tisíc hypoték za 85 miliard korun. Tuzemský trh s bydlením se tak v loňském roce po dvou letech poklesu opět vrátil k růstu. Vyplývá to z údajů Ministerstva pro místní rozvoj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

Podle ředitele Hypoteční banky Jana Sadila je pozitivní, že růst hypotečního trhu je založený na zdravém vývoji ekonomiky, protože byl tažen hlavně novými úvěry.

„Nepotvrdilo se to, o čem se před rokem hodně psalo, tedy že velká část hypoték bude poskytována na splacení jiných hypoték nebo úvěrů. Nový objem je o to cennější, že to jsou to z prosté většiny nové úvěry,“ potvrzuje.

Úrokové sazby u úvěrů na bydlení jsou v současnosti nejnižší za poslední čtyř roky. Období levných hypoték ale letos skončí.

Kvůli očekávanému zvýšení úroků doporučuje analytik Fincentra Josef Rajdl žadatelům o hypotéku spíše delší sazby. „To jsou pětileté fixace. Jsou za relativně dobrou cenu. V současné době rozhodně nepreferujeme variabilní sazby, neboť si klient v tomto případě sjednává pouze marži, a ta je dost vysoká. Jakmile vzroste cena peněz na mezibankovním trhu, porostou právě tyto sazby,“ říká.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme