Trh s ropou čeká příští rok velké přeskupení sil. Mohla by i zlevnit

Bude levnější ropa? Teoreticky by mohla příští rok zlevnit. Rozhodně se toho obává Organizace zemí vyvážejících ropu. Zaznělo to hned v úvodu schůzky v sídle OPEC ve Vídni. Například alžírský ministr energetiky si myslí, že produkce ropy v zemích OPEC je už teď vyšší, než je trh schopen unést. Jinými slovy zásoby jsou vysoké a odhaduje se, že poptávka bude klesat, nebo alespoň rychle neporoste. V této souvislosti vyzval představitel Spojených arabských emirátů, aby organizace na nové podmínky reagovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální sekretář organizace OPEC Adullah al-Badri na jednání členských států ve Vídni

Generální sekretář organizace OPEC Adullah al-Badri na jednání členských států ve Vídni | Zdroj: Reuters

Nižší poptávka se předpokládá v souvislosti s menší výkonností globální ekonomiky. Evropa na příští rok nepředpokládá žádný velký růst ani průmyslu, ani dopravy, ani spotřeby domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji na trhu s ropou mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Indie také brzdí svůj ekonomický rozmach a Čína sice předpovídá vyšší produkci, ale není tak jisté, že bude svoji poptávku uspokojovat jen z nabídky zemí spojených v OPECu. Skupuje totiž zdroje po celém světě, hlavně v Africe.

Spojené státy by ještě před pár lety určitě výrazně nakupovaly od zemí OPEC, zvlášť když se čeká příští rok oživení americké ekonomiky. Jenže zažívají rozmach nejen těžby plynu z břidlic, ale také ropy.

Podle úřadu pro energetické informace při ministerstvu energetiky Spojených států vzroste tamní těžba ropy v letošním roce nejrychlejším tempem v historii. Díky těžbě z břidlicových hornin se americká ropná produkce dostane příští rok na maximum za posledních 20 let. Příští rok by se měla denní produkce zvednout nad sedm milionů barelů denně.

V roce 2025 by Spojené státy mohly už více ropy vyvážet než dovážet, odhaduje například ropný koncern Exxon Mobil. Také Mezinárodní agentura pro energii spočítala, že Spojené státy se díky těžbě z břidlicových hornin stanou do roku 2017 největším producentem ropy na světě. To rozhodným způsobem změní současné rozložení sil.

Pro OPEC by bylo řešením, kdyby se jeho členské země dohodly na snížení těžby ropy. Tím by i při nižší poptávce udržely cenu na současné výši. Jenže do toho se producentským zemím nechce. Alespoň prozatím. Včerejší schůzka skončila tím, že těžební limit zůstane na dosavadní kvótě, tedy 30 milionů barelů denně.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme