Trh se stavebním spořením je stabilizovaný, hlásí Asociace stavebních spořitelen

Systém stavebního spoření je mimo ohrožení. Vyplývá to z některých čísel Asociace stavebních spořitelen. Podle ní ale bude ještě chvíli trvat, než se pokles nových smluv ustálí. Zájem o stavební spoření totiž v posledních letech klesá a domácnosti se ohlížejí po jiných alternativách dlouhodobého spoření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasička, pokladnička, peníze, spoření

Kasička, pokladnička, peníze, spoření | Foto: Fotobanka stock.xchng, Sanja Gjenero

Systém stavebního spoření byl v posledních letech v nejistotě. Vláda v roce 2010 snížila státní podporu u všech smluv, která je maximálně dva tisíce korun ročně. Současně s tím zrušila i daňové osvobození úroků z vkladů.

Tyto tlaky státu stavební spoření přežilo, jak řekl pro Aktuálně.cz předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš. Když se podle něj podíváme na hlavní ukazatele, tak většina z nich zůstala stabilní.

Jde především o poskytnuté úvěry. Jejich celkový objem se sice od roku 2010 do současnosti o několik jednotek miliard snížil, jenomže pokles způsobil podle šéfa asociace Vojtěcha Lukáše spíše přirozený vývoj na finančním trhu než náhlé změny v systému.

Sazby u hypoték totiž klesly na rekordně nízké úrovně, jak připomíná pro Aktuálně.cz. Vklady naopak zůstávají zhruba stejné. Ve stavebních spořitelnách je 435 miliard korun.

Domácnosti zřejmě budou uzavírat méně smluv o stavebním spoření. Do pěti let by se měl podle Asociace stavebních spořitelen jejich celkový počet dostat pod čtyři miliony. Co je ale důležité, na této hranici by se měl pokles ustálit.

Stavební spoření má nejhorší za sebou

A z toho zřejmě pramení optimismus některých odborníků, že stavební spoření má kvůli zásahům vlády to nejhorší za sebou. Tajemník Jiří Šedivý už dříve Českému rozhlasu potvrdil, že pokles není nic nového.

"Ve stavebním spoření zaznamenáváme pokles prakticky už 10 let. Za hlavní příčiny považujeme snížení státní podpory, které bylo schváleno v roce 2003 a pak další v roce 2010. A vždycky je zřetelné, že první zhruba tři roky je pokles rychlejší a pak zpomaluje. Z toho vychází i náš odhad, že počet smluv postupně klesne pod čtyři miliony, byť na konci roku 2012 byl na úrovni 4,3 milionu klientů,“ vysvětluje.

Pro domácnosti byly navíc v posledních letech zajímavé státní dluhopisy. Nabízejí dlouhodobé a hlavně bezpečné uložení peněz, stejně jako třeba stavební spoření. Letos na jaře si jich české domácnosti koupily za téměř 15 miliard korun.

Asociace: Počet smluv o stavebním spoření klesne pod čtyři milion | Foto: ČTK

Jan Beneš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme