Trhům se po oznámení zrušení referenda v Řecku ulevilo

Řecké referendum o přijetí zahraniční pomoci se zřejmě konat nebude a na trhy se vrací optimismus. Poté, co premiér Jorgos Papandreu pod tlakem zahraničních partnerů i členů vlastní strany Pasok připustil, že nakonec nepodrobí veřejnému hlasování úvahu, zda jeho země přijme záchranný balíček, anebo zda zůstane v eurozóně, euro posílilo. Zisky si po ránu připisovaly i asijské akciové trhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokijská burza. Většina akciových indexů po dohodě zemí eurozóny posiluje

Tokijská burza. Většina akciových indexů po dohodě zemí eurozóny posiluje | Zdroj: Reuters

„Je jednoznačné, že na trzích převládá úleva. Je to vidět přes všechny třídy aktiv. Posilují akcie, posiluje euro. Nahoru jdou i komodity. Přestože hrozí další problémy, ze zrušení referenda převládla úleva. Náladě určitě také pomohlo snížení sazeb Evropské centrální banky,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích trhů na zrušení řeckého referenda mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš

Řeckého premiéra dnes čeká hlasování o důvěře. Premiér navrhnul, že pokud poslanci vládu podrží, odstoupí.

„Myslím si, že by to z pohledu trhů nebylo dobré řešení. Ideální řešení by bylo vytvořit vládu národní jednoty, která by měla mít širší mandát než strana Pasok a která by mohla přijmout balíček na podporu Řecka. A zároveň by mohla zemi nasměrovat k předčasným volbám, které by vytvořily parlament, který by měl mandát pokračovat v reformách nutných k udržení Řecka k eurozóně,“ uvádí Mokráš.

Skončí Berlusconi?

Pod stupňujícím se tlakem je i italský premiér Silvio Berlusconi. Někteří členové středopravicové koalice ho vyzývají k odchodu, jinak hrozí, že nepodpoří reformní balíček, kterým se chtěl vytáhnout před evropskými partnery.

„Berlusconi hodně ztrácí důvěru, protože se mu nedaří prosadit balíčky, které by zajistily strukturální reformy Itálie. Otázkou je, jestli se mu podaří přežít, protože jeho spojenec Liga severu se ho snaží dotlačit k rezignaci. Myslím si, že spíše dopadne podobně jako Papandreu a bude muset skončit,“ domnívá se Mokráš.

Kdyby italská vláda padla, prvotní reakce trhů by byly podle Mokráše negativní. Podobně jako v případě Řecka by ale pád vlády nemusel být čistě negativní. Mohlo by dojít k vytvoření úřednické vlády, která by reformy přijala.

Itálii a dalším problémovým zemím by napříště mělo pomoci posílení pravomocí Mezinárodního měnového fondu, o kterém dnes bude diskutovat G20.

„Tomuto záměru zatím trhy věnují malou pozornost. Ta se koncentruje především na události v Evropě. Na druhou stranu jsou zatím návrhy na rozšíření pravomocí MMF zatím nekonkrétní. Bude trvat relativně dlouho, než budou detailně rozpracovány,“ dodává analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme