Trhy čekají, s čím přijde výroční konference FED

Zvýšený rating Česka bude mít spíš dlouhodobější efekt v oblasti dluhopisů, kurzu koruny vůči ostatním měnám a v sektoru bankovnictví, myslí si analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Trhy teď zejména čekají na to, co bude řečeno na výroční konferenci FED.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Výkyvy na burze.

Burza. Výkyvy na burze. | Zdroj: Reuters

Agentura Standard and Poor's včera krátce před závěrem obchodování zvýšila Česku rating. Pražská burza na to reagovala posílením na denní maxima. Nakonec zakončila se ziskem 1,61 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz ve Světě o osmé.

A to nejen kvůli důvěře v Česko, ale obecně lepšící se náladě na trhu. Ta dovedla evropské indexy na týdenní maxima. Amerika v noci na dnešek a Asie po ránu na to svými výkony navázaly. „Rating zatím nemění nic na zhoršených výhledech v Česku na pozadí evropského vývoje,“ upozorňuje Hlinomaz.

Pohyb samotných akcí je vázán na to, co se děje na trzích. „Tam se čeká zejména na to, co bude řečeno na výroční konferenci FED,“ říká analytik s tím, že se trhy upírají k tomu, do jaké míry bude centrální banka podporovat ekonomiku různými kroky.

„Pokud se tak stane, myslím si, že trhy zareagují pozitivně, byť pozitivní efekt bude jen krátkodobý,“ odhaduje Hlinomaz a dodává: „I když dojde na pozitivní schválení nějakého programu, zákonitě pak přejde pozornost k tomu, co bude dál s horizontem více než jednoho nebo dvou měsíců.“

ČRo, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme