Trhy na celém světě padají, bojí se vývoje v eurozóně

Akciové trhy na celém světě zachvátila panika. Americké burzy zahájily obchodování výrazným poklesem. Důležitý Dow-Jonesův index klesl pod psychologickou hranici deseti tisíc bodů, v červených číslech jsou i evropské burzy. Asijské jsou na desetiměsíčním minimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na frankfurtské burze

Obchodování na frankfurtské burze | Foto: AFP

Na vině je podle analytiků napětí na Korejském poloostrově a především enormní deficity veřejných financí v zemích eurozóny. Právě dluhovou krizi v eurozóně označil za hlavní hrozbu pro oživení globální ekonomiky šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

K hlubším reformám, nejen k rozpočtovým škrtům, vyzval státy Evropské unie komisař pro hospodářství Olli Rehn. Národní ekonomiky podle něj nejsou dostatečně otevřené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Next finance Markéta Šichařová

Podle ředitelky Next finance Markéty Šichařové je nejzávažnější dění ve Španělsku.

„Spekuluje se o tom, že by tamní bankovní sektor mohl mít problémy ještě větší než ty, které se objevily na počátku krize v roce 2008. Tehdy začala v USA padat jedna banka po druhé. Španělsko má ale teď velké problémy jak získat peníze na prosté financování chodu státu, natož aby zachraňovalo banky,“ řekla Šichtařová.

Ředitelka Next finance považuje za pravděpodobné, že se ve Španělsku bude opakovat řecký model. Stejný problém má navíc Portugalsko a Itálie. Bude také dále pokračovat propad eura.

„Evropa je ve velmi špatném stavu, spekuluje se o rozpadu eurozóny. Nevidím nic, co by mohlo euro podržet,“ uvedla Šichtařová.

Nervozita kvůli hrozícímu konfliktu v Koreji

K velké nervozitě přispěly také spekulace o tom, že Severní Korea připravuje svou více než milionovou armádu na válku. Situaci nepřidalo ani Pchjongjangem oznámené zmrazení veškerých vztahů s Jižní Koreou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka skutečně hrozí ozbrojený konflikt. „Takový konflikt by mohl propuknou zcela neplánovaně. Stačí jedna přestřelka a konflikt by se mohl vymknout z pod kontroly,“ myslí si Slezák.

A k přestřelkám pravděpodobně dojde. Severní Korea totiž oznámila, že bude likvidovat střelbou všechny nástroje propagandy, které se na ní zaměří. A jih už začal vysílat rozhlasový program, ve kterém vyzývá ke svrhnutí současného severokorejského vůdce a severokorejské vojáky k tomu, aby zběhli na jihokorejskou stranu.

„Jih chce navíc podél společné hranice umístnit obří tlampače, které by podobná poselství vysílala do Severní Koreje,“ dodal komentátor Českého rozhlasu.

Propadla i burza v Praze

Na situaci reagovala také Pražská burza, která spadla o výrazných pět procent. Investoři se zbavovali hlavně akcií bank, protože se obávají šíření dluhové krize v eurozóně.

Cenné papíry Erste Bank se propadly o osm procent, akcie Komerční banky přišly o sedm procent své hodnoty. Těžební firma NWR odepsala pět a půl procenta a ČEZ čtyři a půl procenta.

Pražská burza tak kopíruje vývoj na západoevropských burzách. „Přestože Česko nemá větší ekonomické problémy, burza jde i u nás dolů. I pro následující dny bude typická kolísavost kurzu,“ vysvětlila ředitelka Next finance Markéta Šichařová.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický, David Koubek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme