Trhy na německé volby téměř nereagují. Slabší zisk CDU vyhodnotily spíše negativně

Reakce trhů na výsledky německých voleb jsou zatím rozpačité. Euro mírně oslabilo vůči dolaru, slabě klesly také ceny akcií na německé burze. Trh však počáteční útlum brzy překonal a zamířil mírně vzhůru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová se může usmívat, vyhrála počtvrté za sebou německé volby, teď ji ale čekají jednání o nové koalici

Angela Merkelová se může usmívat, vyhrála počtvrté za sebou německé volby, teď ji ale čekají jednání o nové koalici | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

I když volby vyhrála dosavadní kancléřka a její volební koalice CDU/CSU, což by mělo znamenat kontinuitu a stabilitu, reakce trhů jsou spíše negativní. Hlavním důvodem je fakt, že zisky dvou hlavních stran (CDU/CSU a SPD) jsou slabší, než se očekávalo. Dosavadní koaliční partner SPD navíc zaznamenal nejslabší výsledek v poválečných dějinách a rozhodl se pro odchod do opozice.

Naopak silnější je zisk krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD). To komplikuje sestavení vládní koalice, říká Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

„Je to v tuto chvíli pro trhy spíše lehce špatná zpráva, protože koalice, která se bude dávat dohromady – pravděpodobně z CDU/CDU, pravicových liberálů FDP a Zelených – bude velice křehká. Navíc jsou tam zastoupeny dvě strany, které jsou názorově poměrně hodně rozdílné v řadě ekonomických a sociálních témat,“ říká Bureš.

Hořký výsledek, historický krok zpátky. Německý tisk píše po volbách o nebezpečí pro parlament

Číst článek

A i když se tuto koalici podaří sestavit, nebude to nijak zvlášť silná většina. Navíc zřejmě dlouho potrvá, než se podaří koalici sestavit, a to vždy znamená pro trhy nejistotu.

Výsledky německých voleb tak dost možná, přestože zvítězila Angela Merkelová, zasadily ránu do německo-francouzských plánů na silnější integraci eurozóny a dvourychlostní Evropskou unii. Tato integrace byla právě v programu především socialistů, tedy SPD, kteří ale ve volbách propadli, upozorňuje ekonom Bureš.

„Především liberálové z FDP jsou daleko zdrženlivější ohledně těch velkých evropských integračních projektů z dílny Francie,“ dodává.

I když výsledek voleb v Německu není pro trhy úplně dobrou zprávou, je důležité připomenout, že obecně se německé ekonomice daří. Nezaměstnanost je rekordně nízká a země zažívá hospodářský růst. A z toho těží i Česko, protože Německo je nejvýznamnějším českým vývozním, ale i dovozním partnerem. Zamíří tam zhruba třetina českého exportu.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme