Trhy nevěří, že Řecko radikálně sníží svůj dluh, říká Mertlík

Trhy nevěří, že se Řecku podaří splnit ambiciózní cíl, který vyplynul z jednání ministrů financí eurozóny. Ministři včera definitivně potvrdili balík druhé finanční pomoci Aténám. Jednání nad touto otázkou označil šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker za velmi nedramatické. Dramatičtější už ale byla debata nad osudem španělského dluhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké euro

Řecké euro | Zdroj: Reuters

Zda Řecko do roku 2020 sníží svůj dluh na 117 procent HDP z původně plánovaných 120,5 procenta, si zatím nikdo netroufne odhadnout. „Zaprvé je rok 2020 vzdálená budoucnost a za druhé je tento cíl založen na představě, že Řecko obnoví svoji konkurenceschopnost, překoná recesi a začne poměrně dynamicky růst. Pro Řecko to bude velmi nejednoduchá situace,“ poznamenal hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Trhy nicméně podle něj tomu, že se cíl podaří naplnit, nedůvěřují. „Poptávka po nových řeckých dluhopisech určitě nebude. Řecko se nedokáže za dva roky vrátit na finanční trhy tak, jak s tím plán počítá. Bude dál závislé na externím financování a může to skončit další vlnou defaultu,“ upozornil Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík ve Světě o osmé

I tak to vypadá, že Řecko má na chvíli klid. Naopak do hledáčku analytiků eurozóny se dostává Španělsko. Jeho dluh bude letos nejspíš 5,8 procenta HDP. To je o více než 1,5 procenta víc, než se původně čekalo. Zda se Španělsko také dostane do dluhové spirály jako Řecko, je ale zatím v rovině spekulací.

Další problémy má Španělsko i Maďarsko

Podle ekonomů má nicméně Španělsko lepší základnu, z čeho dluh splácet. „Jsou tady podstatné odlišnosti – zaprvé výchozí úroveň zadlužení Španělska byla podstatně nižší než výchozí úroveň zadlužení Řecka, zneklidňující je ale tempo nárůstu dluhu. Zadruhé má ale Španělsko podstatně konkurenceschopnější ekonomiku,“ dodal Mertlík.

V souvislosti s dluhy se ale také mluví o Maďarsku Za laxní přístup k veřejnému dluhu totiž hrozí Maďarsku potrestání. Eurozóna mu chce zmrazit 495 milionů eur z kohezních fondů. Konečné rozhodnutí by mělo padnout dnes.

Podle Mertlíka budou ekonomičtí ministři k Maďarsku přistupovat přísně. „Maďarsko v současné době není schopno efektivně prodávat své dluhopisy na trhu. Vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem a bude to určitě ještě velice složité. Tohle je bezesporu součástí tlaku na Maďarsko,“ uzavřel se Mertlík.

Barbora Kreuzerová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme