Trhy očekávají plán na záchranu eurozóny, euro mírně posílilo

Euro v noci na dnešek zastavilo svůj pád z posledních dnů a dokonce mírně posílilo. Společná evropská měna se opřela o očekávání trhu, podle kterého dnes evropské politické špičky oznámí důvěryhodný plán na záchranu eurozóny, respektive stabilizaci Řecka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Spekuluje se o konání telekonference mezi Angelou Merkelovou, Nicolasem Sarkozym a řeckým premiérem Jorgosem Papandreem.

Zástupci nejvýznamnějších evropských mocností ovšem popírají, že přinesou řešení. Jak ale připomínají mnozí investoři, i v minulosti se podobně chovali těsně před tím, než došlo k zásadním krokům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jan Bureš se vyjadřuje k otázce řízeného řeckého bankrotu

Trhy očekávají zásadní prohlášení ve smyslu, že evropští lídři přistoupí na myšlenku řízeného řeckého bankrotu.

„Domnívám se, že tak daleko evropští politici bohužel ještě nejsou a že žádný takový plán na stole nemají. I když by to trhy velice rády viděly, myslím si, že to ještě otázka nejbližších dní nebo týdnů není,“ myslí si hlavním ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Itálie včera musela při prodeji dluhopisů s pětiletou splatností trhu zaplatit nejvyšší rizikovou prémii od vzniku eurozóny. Pokud politici nepřijdou s řešením, podle Bureše se bude napětí ještě dále zvyšovat. Klíčová je ale podle něj otázka Řecka:

Hlavní je problém Řecka

„Řecký problém se dlouhodobě odkládá do budoucna a dokud trhy neuvidí, že je možné nechat členský stát eurozóny, který není schopný splácet své dluhy, zbankrotovat takovým způsobem, aniž by to nějakým zásadním způsobem ohrozilo jeho domácí finanční sektor a úspory domácích střadatelů, dokud tohle riziko zůstane ve hře, tak si myslím, že se trhy nezklidní.“

Pokud se tedy podaří vyřešit problémy Řecka, oddechnou si podle Bureše i další ohrožené země eurozóny.

Řízený bankrot by se sice neobešel bez nepříjemných následků, Bureš se ale domnívá, že je nutné především zabránit nejhoršímu scénáři, kterým je divoký bankrot. Právě z něj mají trhy strach. V takovém případě by řecké banky padly a lidé by přišli o většinu svých úspor.

„Kdyby to viděli střadatelé v Portugalsku, Irsku, možná i Španělsku a Itálii, tak by rychle začali odvádět úspory ze svých bank pravděpodobně do švýcarských franků. Tomuhle scénáři musí evropští politici zabránit,“ vysvětluje Bureš.

Tomáš Pavlíček, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme