Trhy očekávají 'Santovo zotavení'. Zřejmě k němu ale nedojde

Dorazí letos na akciové trhy Santa Claus? Právě na to se s tím, jak se Vánoce blíží, ptá stále více ekonomicky zaměřených médií i analytiků. Takzvané Santovo zotavení, tedy prosincové posilování akcií, by totiž mohlo podtrhnout už tak slušný růst v letošním roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Prozatím podobné nadílce ale vývoj na trhu nenasvědčuje. Amerika v noci na pátek zavřela se ztrátami přesahujícími procento, Asie po ránu odepisovala desetiny až dvě procenta. Ale přesto: co není, může stále být, tvrdí příznivci Santova zázraku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Santovo zotavení na akciových trzích. Téma pro analytika BH Securities Petra Hlinomaze.

Víra v Santovo ozdravení je jako víra v Ježíška: někteří na to, že mezi Vánocemi a Silvestrem trhy posilují přísahají, jiní to označují za hrátky s čísly. Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze byly podobné zvyklosti odezřeny z četných případů v minulosti.

"Zmíněná víra v Santovo ozdravení se dá přirovnat k přiblížení se magických číslům, kdy se index přiblíží například kulaté hranici. Spíše se jedná o vliv, respektive kombinaci psychologie a určitých zvyklostí, které na trzích vládnou," řekl Rádiu Česko Hlinomaz a dodal:

"Konkrétně v nynější končící sezóně se nedá příliš vánoční ozdravení očekávat. Zejména pak díky faktu, že tento rok neprovázely tradiční efekty typu lednového efektu, letní letargie nebo slabého září. Z logiky věci vyplývá, že tolik skloňované vánoční rallye se konat nebude."

Santovo ozdravení jako součást strategie

Otázkou je, do jaké míry je tedy je možné považovat Santovo ozdravení za součást racionální strategie investora a jestli mohou investoři spoléhat na to, že trhy na konci roku porostou. Podle Hlinomaze hraje na akciových trzích psychologie a chování investorů v konkrétní dobu značnou roli.

"Je rozumné sledovat sezónní trendy ve kterých se investoři nacházejí, jestli například disponují volným kapitálem. Z tohoto hlediska je míra racionality efektu na místě," potvrdil Hlinomaz.

Trhy čeká spíše stagnace

Ať už se efekt Santova zotavení dostaví nebo nikoli, dá se podle analytika BH Securities očekávat, že závěr roku proběhne ve znamení poklesu objemů a aktivity na trzích.

"Očekává se pokles nebo lehká stagnace. Většina investorů si už zajistila zisky z předchozích růstů v průběhu roku. Nyní spíše přikupují a zůstávají v neměnných pozicích o čemž právě aktuálně nízké objemy svědčí," míní Hlinomaz.

Technické analýzy nicméně mluví například pro růst v Austrálii, což podle některých hlasů může způsobit právě Santovo ozdravení. S tím ale nesouhlasí Hlinomaz.

"V Austrálii došlo k obratu v úrokových sazbách, což je pro její ekonomický růst zřejmě určující faktor. V tomto směru ukazuje a předznamenává dalším ekonomikám jistou cestu nebo způsob," uzavřel analytik BH Securities.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme