Trhy očekávají vystoupení šéfa FEDu Bernankeho, má uklidnit situaci

Investoři s napětím čekají, s čím na setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole přijde šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke. Podle názoru některých expertů přislíbí, že do systému napumpuje novou likviditu. Z toho by profitovala reálná ekonomika i trhy. Jiní to považují za zbožné přání a varují, že zklamání, které po vystoupení Bernankeho zavládne, způsobí na trzích masivní výprodeje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodníci naslouchají projevu šéfa Fedu Bena Bernankeho

Obchodníci naslouchají projevu šéfa Fedu Bena Bernankeho | Zdroj: Reuters

Podle ředitele společnosti FX2 Business Jaroslava Tupého neřekne Bernanke nic konkrétního, bude se ale snažit situaci uklidnit.

"Ben Bernanke neřekne napřímo, že bude zahajovat třetí kolo kvantitativního uvolňování. Jeho prohlášení zřejmě zazní v tom smyslu, že monitorují trhy a že jsou připraveni v případě zhoršujících se podmínek v ekonomice zasáhnout," řekl dnes Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rádiu Česko komentoval napětí na trzích ředitel společnosti FX2 Business Jaroslav Tupý

Bernanke se tak podle něho stává prakticky nejsledovanějším mužem planety. "Historie se opakuje, a on vlastně stojí na stejném místě jako stál před rokem, a opět trhy čekají na nějaké jeho významné prohlášení," doplnil.

Třetí kolo kvantitativního uvolňování znamená vržení nových nekrytých peněz na trhy. Měly by tak podpořit ekonomiku a její růst.

Podmínkou tohoto kroku je ale podle Tupého reálné zhoršování a zpomalování americké ekonomiky. Výsledky za druhý kvartál prý ale byly velmi špatné a minulý týden se FED index dostal na hodnoty za rok 2009, kdy světem hýbala ekonomická krize.

Příslib Bernankeho by mohl nastartovat růst akcií a indexů, včetně rizikových aktiv. Podle Tupého to ale nestačí. "Pokud by toto oživení mělo být stabilní, pak nesmí zůstat u pouhých slov. V tom případě by trhy opět spadly. Musí dojít ke skutečnému, faktickému nalití likvidity do trhů," uvedl.

Bernanke nesmí zklamat

Jestliže ale Bernanke svým vystoupením trhy zklame, znamenalo by to prý velké problémy.

"To by byla velmi vážná a neočekávaná situace," zmínil Tupý a dodal:

"V případě, že Ben Bernanke zklame, tak situace může být vážná. Došlo by k dramatickému výprodeji akcií, v zásadě všechna riziková aktiva by začala ztrácet, došlo by k prudkému nárůstu dluhopisů, a samozřejmě zlato by si začalo vytvářet nová historická maxima."

Na českou ekonomiku by ale ani dramatický vývoj neměl mít velký dopad. Česko je podle Tupého vnímáno jako bezpečná země, kde nerostou úroky z dluhopisů a je zdravý bankovní sektor. Českou republiku by ale mohl ohrozit propad německé ekonomiky a průmyslu, který je v současné době aktuální.

Roman Chlupatý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme