Trhy ovládá nejistota, investoři se řídí víc kroky politiků než výsledky firem

Investoři na kapitálových trzích v poslední době více čekají na rozhodování politiků a úředníků než na skutečné hospodářské výsledky a možnosti firem, s jejichž akciemi obchodují. V Evropě minulý týden dominovala hlavně nervozita z výsledků řeckých voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza vre Frankfurtu

Burza vre Frankfurtu | Zdroj: Reuters

Volby dopadly v prospěch setrvání Řecka v Evropské unii. Ale nadšení trhům vydrželo sotva půl dne, pak se obavy investorů obrátily zpět ke Španělsku.

Tyto obavy jsou jistě oprávněné, nákaza ze španělských problémů však těžko může konkurovat řecké hrozbě. V řeckých dluhopisech totiž několik let utápěly peníze skoro všechny velké evropské banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nálady na světových trzích mapovala redaktorka Jitka Hanžlová

Z tohoto rizika už se banky stihly vzpamatovat, prodaly, co mohly, stabilizovaly základní kapitál, a i kdyby Řecko vystoupilo z eurozóny, už je to nebude tak bolet, jako kdyby Řecko zkrachovalo hned. V tom jim evropští politici hodně pomohli.

Ale v případě Španělska je to jiné. Velké banky tam nejsou téměř vůbec angažované. A zatímco by investoři teď mohli kupovat hodně levně akcie těch španělských podniků, které mají šanci přežít a rozvíjet se, raději kupují zlato, které je drahé a investice do něj se nemůže vyplatit.

Zlato roste už devět dní po sobě roste a dostalo se na cenu 1630 dolarů za troyskou unci. Na druhou stranu zlevňuje ropa.

Americká ropa Brent se včera dostala pod 82 dolary za barel, zatímco nedávno se prodávala za více než 100 dolarů. I v tom je vidět nejistota investorů. Obávají se globálního útlumu ekonomiky, a proto i menší poptávky po ropě. Řeč je přitom o dlouhodobých kontraktech.

Hysterie kolem Facebooku otevřela cestu Burger Kingu

Křiklavým důkazem toho, že se investoři řídí spíše očekáváními než reálnými vyhlídkami, může být vstup sociální sítě Facebook na americkou burzu Nasdaq.

Očekávání hystericky překonalo skutečnost a proti vstupní ceně obchodovaná cena několikrát výrazně klesla. Na druhou stranu jiné podniky si po teatrálním vstupu Facebooku na trh uvědomily, že mají šanci.

Na burzu se tak například vrací akcie amerického řetězce rychlého občerstvení Burger King. Včera se tam objevil po dvou letech a investoři na něj měli chuť. První obchod s jeho akciemi proběhl hned 6 minut po otevření a majitele změnilo v prvních minutách 88 tisíc kusů akcií. Cena přitom pomalu stoupala.

Burger King je druhým největším řetězcem hamburgerů na světě. Své pobočky má od roku 2008 i v České republice. Snaží se změnit svoji pověst a neváhá se pouštět ani do takových kousků, jako že ve Spojených státech nabízí vanilkovou zmrzlinu se slaninou.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme