Trhy padají v obavách z dalšího vývoje v Evropě

Globální akciové trhy už opět zažívají volný pád. Americké indexy v noci na dnešek odepsaly 4 procenta, asijské na ně dnes navázaly a otevřely v červených číslech. Trhy ke dnu táhnou zejména obavy z dalšího vývoje v Evropě. Pozornost teď investoři přitom věnují hlavně Francii, která by podle množících se spekulací mohla přijít o svůj rating. Pokud by k tomu došlo, pravděpodobnost rozpadu eurozóny by se výrazně zvýšila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Moody´s

Ratingová agentura Moody´s | Zdroj: Reuters

Agentury Fitch a Moody's včera rating Francie potvrdily, trhy se však přesto na ni soustředí. Podle předsedy představenstva společnosti Wood and Company Jana Sýkory panuje na trzích obrovská nervozita, strach ze všech potenciálně špatných zpráv je neskutečně vysoký a investoři reagují na neověřené fámy velice citlivě. Trhy proto okamžitě reagovaly i na zprávy o možném downgradu Francie.

„Nejsem velkým příznivcem ratingových agentur, protože v letech 2007/08 dávaly známku AAA na věci, které patřily spíše na nějakou skládku. Od té doby se jejich reputace a kvality ratingu výrazně zhoršily. Francie je jedna z největších ekonomik a její finance jsou relativně v pořádku,“ tvrdí Sýkora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda představenstva společnosti Wood and Company Jan Sýkora ve Světě o osmé komentuje nervozitu trhů

Pokud by ke snížení ratingu Francie skutečně došlo, mělo by obrovský dopad. Zvýšilo by cenu, za kterou je Francie schopná se financovat, snížilo by kvalitu dluhopisů, které vydává a které drží investoři v Evropě. V neposlední řadě by to znamenalo politické riziko.

Pod tlakem jsou i banky. Akcie Société Général, majitele Komerční banky, například ztratily 15 procent. Americké banky včera v průměru ztratily 7 procent. Známá investorka Meredith Whitney je označila za zombie, které drží nad vodou jen vládní podpora.

Podle Sýkory státy nenechají padnout důležité banky. Hrozí jen, že státy by do těchto bank vstupovaly a investoři by mohli přijít o nějaké své investice. Zdaleka ne všechny banky ale mají potíže.

„Nedá se generalizovat. Kvalita byznysu bank je v tom, jak málo riziková mají aktiva. Ve světě i v Evropě jsou banky, které stojí na velice silných základech a problémy se jich nedotknou. Jiné ale nejsou úplně schopny se samy financovat a jsou odkázány na určitou státní pomoc. Ty by možná měly přejít do vlastnictví státu a nebo na trhu dlouhodobě nemají až tak co dělat,“ upozorňuje.

Nervozita na trhu je patrná i z vývoje takzvaného indexu strachu VIX, který se včera zvýšil o 20 procent. Většina akcií v Praze včera posílila, významnou výjimkou byl jen desetiprocentní pád Komerční banky, která doplatila na dění ve Francii.

„Komerční banka není až tak spjata s děním ve Francii, jen byla vinna čistě asociací s mateřskou Société Générale. Warren Buffett říká, že lidé by měli být velmi na pozoru, když jsou všichni chamtiví a optimističtí. Ale lidé by na druhou stranu měli být chamtiví a selektivně se dívat na dobré nákupy, když jsou ostatní v panice. Myslím si, že teď je dobrá doba na nákupy, vidíme valuace na zajímavé úrovni. Ale byl bych velice opatrný,“ dodává Sýkora.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme