Trhy pohltil optimismus. Nakupujte akcie, radí ekonomové

Akcie, euro a další investice, se kterými je spojena vyšší míra rizika, posilují. Takzvané bezpečné přístavy ztrácejí. Tak trhy reagují na plán záchrany eurozóny. Optimismus ale může být jen dočasný, v dlouhodobém horizontu pro něj zřejmě příliš prostoru není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokijská burza. Většina akciových indexů po dohodě zemí eurozóny posiluje

Tokijská burza. Většina akciových indexů po dohodě zemí eurozóny posiluje | Zdroj: Reuters

„Představený plán je opravdu po několika měsících významnou událostí,“ poznamenal analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Střednědobě podle něj mohou kroky, které eurozóna představila, na chvíli finanční trhy uklidnit. Proto je například teď možné část finančních prostředků přesouvat do rizikových aktiv typu akcií nebo komodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák ve Světě o deváté

Někteří experti teď dokonce radí spekulaci s akciemi: nakoupit, využít optimismu, který povede k jejich posílení, a rychle prodat. Zřejmě ještě před listopadovým summitem G20. „Nikdo neví, jak dlouho by případný růst mohl trvat. Pokud chce někdo krátkodobě či střednědobě obchodovat na trzích, tak bych doporučil držet se technické analýzy,“ řekl Čermák.

Nicméně situace na trzích se podle něj může kdykoli velmi rychle změnit, přijít může například jakýkoli zásah z centrálních bank nebo jednotlivých zemí. Navíc v dlouhodobém horizontu, tedy v horizontu několika let, ale prostor pro bezbřehý optimismus zřejmě příliš velký není.

„Dluhy některých zemí, jako je Itálie nebo Portugalsko, těmito kroky nezmizí. Státy eurozóny se navíc vydaly cestou úspor, což podkope hospodářský růst,“ upozornil Čermák. Snižování dluhů tak podle něj bude během na dlouhou trať. V některých případech by se naopak mohly dluhy ještě zvýšit.

„Navíc konkurenceschopnost zemí, které jsou v potížích, se tímto krokem také nijak nezvýší. Navíc už teď jsme svědky masivních protestů proti úsporným opatřením,“ řekl analytik s tím, že z dlouhodobého pohledu je představený plán eurozóny spíš jen náplastí než lék, který vyléčí nemoc Evropy.

Plán na záchranu eurozóny, na němž se v noci na dnešek dohodly evropské politické špičky, počítá mimo jiné s tím, že banky a pojišťovny Řecku prominou polovinu všech dluhů. A také s tím, že se zvýší palebná síla evropského fondu finanční stability.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme