Trhy příznivě reagují na zátěžové testy evropských bank

Evropské zátěžové testy procházejí svým vlastním testem. Globální trhy naplno ohodnotí, jak důvěryhodná zátěžová zkouška bankovního sektoru vlastně byla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Fortis

Banka Fortis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V pátek poté, co už se na většině trhů neobchodovalo, Evropa oznámila, že testy neprošlo sedm z 91 bank. Další více než desítka je pak zvládla jen s odřenýma ušima. A to podle víkendových komentářů zdaleka neodpovídá realitě.

Dnešní ranní obchodování v Asii ale napovídá, že i přes jisté pochybnosti hodnotí trhy stres testy vcelku pozitivně. Hlavní asijské akciové trhy si po ránu připisovaly zisky na úrovni desetin procent. Také evropské akcie zahájily růstem, zpevňují i banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Porfolio manažer akciového fondu Conseq Investment Management Michal Stupavský

Podle porfolio manažera akciového fondu Conseq Investment Management Michala Stupavského se ale reakce asijských trhů můžou rozprostřít do více dní, mohou zareagovat i koncem tohoto týdne.

„Bylo zjevné, že testy nepřinesou zásadní zlom do dohledu nad evropským bankovním sektorem. U všech bank, u kterých se vědělo, že měly nebo mají problémy, tak neprošly. Nicméně žádná další banka, u které by se to nečekalo, se mezi těmi hříšníky neobjevila,“ řekl Stupavský.

Klid pro veřejnost

Současně připomněl, že za posledních 15 až 18 měsíců získaly evropské banky 220 miliard euro nového kapitálu a právě stres testy ukázaly, že by měly získat dalších tři a půl miliardy euro, což jsou jen necelá dvě procenta z posledního navyšování.

„I toto ukazuje, že stres testy netestovaly nějaký stres, ale spíše mírné ekonomické podmínky. Troufám si tvrdit, že měly jen uklidnit veřejnost. Spousta bank, které testy prošly, bude stejně muset navyšovat kapitál,“ prohlásil manažer Conseq Investment Management Michal Stupavský.

Na trzích ale rozhodně nezavládlo žádné nadšení. Převládá totiž dojem, že testy byly příliš měkké. Například vůbec nepočítaly s možným státním bankrotem Řecka a jeho dopadem na banky, které drží řecké dluhopisy.

Jak napsal jeden z komentátorů deníku Financial Times, kdyby se stejně jako evropské zátěžové testy dělaly třeba bezpečnostní zkoušky u nových aut nebo dětských hraček, jejich autoři by šli do vězení.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme