Trhy reagovaly na výsledky voleb v Evropě poklesem, zejména kvůli Řecku

Dosavadní řecké vládní strany socialistů a konzervativců nemají dostatek hlasů na vytvoření vládní koalice. Vyplývá to z výsledků nedělních parlamentních voleb. Obě proevropsky laděné strany ve společné vládě přitom prosazovaly tvrdé rozpočtové škrty, které byly podmínkou půjček Řecku od mezinárodních věřitelů. Výsledky řeckých voleb vyvolaly obavy na trzích, asijské akciové trhy reagovaly poklesem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká krize

Řecká krize | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Ve volbách sice vyhrála pravicová Nová demokracie, má ale jen něco málo přes 19 procent hlasů. Druhé místo obsadila Koalice radikální levice, třetí je pak druhá ze stran dosavadního vládního tandemu, levicová strana PASOK. Své místo budou v parlamentu mít také extremisté. Rekordně dobrý výsledek totiž slaví řečtí neonacisté.

Ekonom Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání Petr Havlík na Rádiu Česko potvrdil, že výsledky nedělních voleb pravděpodobně znamenají zastavení vládou doposud prosazovaných rozpočtových škrtů, které vyžaduje eurozóna a MMF výměnou za finanční záchranu Řecka před bankrotem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky řeckých voleb okomentoval na Rádiu Česko ekonom Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání Petr Havlík

„Ta jednání budou velmi obtížná. První podmínkou pro zástupce eurozóny je, aby měly na řecké straně partnera pro vyjednávání. To znamená sestavení nové vlády. Někteří pozorovatelé spekulují, že by mohlo dojít k tomu, že za několik týdnů bude nutné vypsat nové volby,“ uvedl.

Podle ekonoma je v případě, že nová řecká vláda začne znovu vyjednávat se zástupci eurozóny a MMF, nejoptimističtější varianta, které lze eventuálně ze strany Řecka dosáhnout, prodloužení splátky zůstávajících úvěrů.

„Ale na těch samotných podmínkách, co se týče úsporných opatření, pravděpodobně nebude možné toho moc změnit,“ dodal.

Na výsledek řeckých voleb ihned reagovaly také trhy. Například asijské trhy, Honkong i Tokio, ráno klesaly o více než dvě procenta. I další akciové trhy v Asii dnes prudce klesly.

„Je to ale určitě ta počáteční reakce, určitý šok. Protože přece jen se neočekávalo, že dvě dosavadní vládní strany v Řecku tolik volebních preferencí ztratí. Takže jde o první reakci, ale myslím, že kurzy eura by se pak mohly vrátit do původní podoby,“ uvedl ekonom.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme