Trhy Španělsku nevěří, země si půjčuje za rekordní úrok

Úrok, za který si Španělsko půjčuje na trzích peníze, dosáhl rekordní hodnoty. Výnos z desetiletých španělských dluhopisů se dnes vyšplhal na 6,82 procenta, což je nejvíce od zavedení eura v roce 1999.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Úrok je tak těsně pod hranicí sedmi procent, kterou ekonomové považují za kritickou. Řecko, Irsko a Portugalsko musely po překonání této hranice požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Madrid už o víkendu získal pro svůj bankovní sektor příslib až stomiliardové pomoci v eurech. Trhy tím ale uklidnil jen na krátkou dobu.

Agentura Fitch snížila rating 18 španělských bank, včetně těch největších: CaixaBank, Bankia a Banco Popular. Španělské banky jsou zatíženy hlavně nedobytnými úvěry do nemovitostí, které vznikly při realitním boomu.

Igor Maňour, ČRo 1 - Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme