Trhy v obavách ze státního bankrotu USA klesají, z nervozity těží zlato

Akciové trhy v Evropě i v Asii opět klesají. Finanční systém znervózňuje hrozba amerického státního bankrotu. Prezident Barack Obama se totiž s opozičními republikány stále nedohodl na zvýšení limitu pro zadlužení. Pokud to politici nestihnou do 2. srpna, země spadne do platební neschopnosti. Vláda tak nebude mít peníze na výplatu důchodů nebo na splácení dluhů. A podle expertů můžou americké problémy zasáhnout celý svět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stodolarové bankovky

Stodolarové bankovky | Foto: Comstock Images

Trhy klesají, ale z nervozity těží zlato. Jeho cena se dostala na nový rekord. Investoři totiž nakupují drahé kovy v době nejistoty.

Pokud se Američané nedohodnou na zvýšení dluhového limitu, ratingové agentury pravděpodobně aspoň na čas sníží americký rating. Dluhopisy Spojených států jsou přitom považovány za nejbezpečnější na světě. Snížení jejich hodnocení by mohlo vyvolat paniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle expertů můžou americké problémy zasáhnout celý svět. Podrobnosti přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Houska ze zahraniční redakce.

Pokud na platební neschopnost skutečně dojde, vláda bude muset zastavit některé výdaje. Čeká se, že by kvůli dopadům na trhy nepřestala platit dluhy. O peníze by spíše přišli důchodci nebo státní zaměstnanci.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme