Trhy zatím nereagují na první problémy při formování vládní koalice

První problémy při formování české vládní koalice investory příliš nevzrušují. Pokud by ale dohadování o podobě nového kabinetu trvalo příliš dlouho, může na to země doplatit. Trhy si totiž od očekávané středo-pravé vlády slibují zkrocení rychlého zadlužování země, které včera potvrdily údaje o vývoji státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Státní rozpočet od ledna do června vykázal schodek na úrovni 95,4 miliardy korun což je nejhorší výsledek za dobu existence České republiky. A to znamená, že se naplánované prodeje dluhopisů v případě pokračujícího politického bezvládní mohou zkomplikovat.

Podle lídra ODS Petra Nečase bude jednání o nové koaliční vládě komplikované a pokud se nakonec strany dohodnout během dvou měsíců půjde o úspěch. „Doufám, že ty dva měsíce jsou limitní termín a myslím, že do půlky léta by nová vláda mohla vzniknout,“ řekl k tomu na Rádiu Česko exministr financí Ivan Pilip.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu povolebních vyjednávaní na trhy jsme na Rádiu Česko hovořili s exministrem financí Ivanem Pilipem.

Zdlouhavé vyjednávání o nové vládě podle něj ovlivní také schopnost Česka půjčit si od trhů potřebné finance /letos jde o 280 miliard korun/. „Bude ovšem ovlivněna i řadou jiných faktorů – vývojem v dalších evropských zemích,“ dodal. Zatím je to podle něj tak, že prvotní reakce na volby jsou spíš pro Českou republiku příznivé.

„Platí asi to, že pokud se do těch dvou měsíců vláda složí, nebudou kolem toho žádné turbulence zejména v otázce vyjednávání o finančních věcech, může mít samotný výsledek voleb pozitivní vliv,“ řekl.

Stát si dosud půjčil 30 procent z 280 miliard. Komerční banka proto očekává, že si ve druhém pololetí bude muset půjčit 190 miliard korun. „Ministerstvo financí opět upřesňuje plány, kolik bude nutné vydat, v jaké struktuře. Na ČR je to poměrně vysoký objem. Před zhruba třemi lety stačil na více než celý rok,“ uvedl Pilip.


Schopnost Česka udat na trhu dluhopisy, respektive nakolik to, kolik věřitelům bude muset platit na úrocích, podle Pilipa ovlivní rychle narůstající deficit letošního rozpočtu.

„Je zjevné, že pokud letošní rozpočet dopadne hůře než bylo očekáváno, má to dva dopady. Za prvé to znamená, že letos bude ČR muset vydat více dluhopisů, aby dluh pokryla. Druhou věcí je, že zhoršovaní se situace je důsledkem vývoje rozpočtu – nižších příjmů některých daní a sociálního pojištění. To znamená, že i výhled pro příští rok a sestavování rozpočtu to učiní komplikovanějším,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme