Trhy zažívají nápor drobných investorů. Ti velcí vyčkávají

Zájem drobných investorů o akcie ve světě výrazně roste. V Británii je například podle listu Financial Times nyní srovnatelný s tím, jaký byl před prasknutím spekulativní bubliny nafouknuté zájmem o technologické tituly na konci devadesátých let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Jak vyplývá z některých signálů, poptávka bude možná ještě vyšší. Podle analytiků firmy Compeer by totiž mohl objem akcií zobchodovaných drobnými investory ve třetím čtvrtletí dosáhnout rekordní hodnoty.

Zda platí něco podobného i pro domácí trh, který během prázdnin v porovnání s britským indexem FTSE nabídl dvakrát vyšší zhodnocení a v porovnání s americkým S&P500 dokonce třikrát více, zůstává otázkou.

Pražská burza od konce června do konce srpna nabídla zhodnocení o více než 30 procent a i během září roste. Od března jde o posílení o více než 50 procent a podle generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice zájem drobných investorů neustále roste.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem drobných investorů o akcie ve světě výrazně roste. Otázky pro generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice.

"Proporce drobných investorů běžně přesahuje 20 procent. Je pravdou, že se ale meziměsíčně liší. V létě například docházelo mezi jednotlivými týdny k výkyvům. Z dlouhodobého hlediska ale týdenní a měsíční podíly nejsou tolik důležité. Detailně sledujeme zmíněné ukazatele zhruba jednou za čtyři měsíce," řekl Koblic Rádiu Česko.

V ČR je objem obchodování o polovinu menší

V zahraničí mají už nyní o burzu zájem rekordní počty lidí. Vzhledem k tomu, že akcie nabízejí zajímavější zhodnocení než bankovní účty a zároveň se zdají jistější než realitní trh, se přitom spekuluje o dalším růstu v příštích čtvrtletích, což z části potvrzuje i Koblic.

"Navzdory faktu, že akciový trh je nevyzpytatelný, se očekává, že na všech středoevropských burzách by dlouhodobě akcie měly růst o 10 - 15 procent," potvrdil generální ředitel pražské burzy a dodal:

"V ČR není růst na trhu doprovázen dramatickým nárůstem objemů. Nepochybně se zvýšil počet drobných investorů, ale zásadně chybí institucionální investoři, což v praxi znamená, že právě tito investoři spíše vyčkávají další vývoj. Index je zhruba podobný jako před rokem, ale objem obchodování na burze je o polovinu nižší," vysvětlil Koblic Rádiu Česko.

Emise nových akcií objem nezvýší

Logicky vyvstává otázka, nakolik nejen drobné investory, ale investory obecně mohou nalákat emise nových akcií, tedy takzvané IPO. Podle Koblice nové tituly samozřejmě přináší na kapitálový trh mnohem více zájmu, výraznější navýšení objemu se ale nedá očekávat.

"Momentálně v emisi nových akcií nevidím vodítko pro návrat důležitých institucionálních investorů. Nové emise neznamenají, že institucionální, respektive penzijní fondy začnou obchodovat staré. Samozřejmě znamenají určitý přínos pro burzu, ale nárůst objemu obchodování od nich nelze dramaticky očekávat," řekl generální ředitel pražské burzy.

Právě v této souvislosti, je zájem drobných investorů o akcie v Británii a v dalších zemích přirovnáván k době před prasknutím takzvané dot-com bubliny. Podle některých analytiků a ekonomů tak může nynější vlna optimismu přinést podobný jev a přehřátí trhu, potažmo jeho následnou výraznou korekci.

Koblic se domnívá, že efekt zmíněného jevu byl trendem v době velkých objemů obchodů právě institucionálních investorů, kteří investovali do nových fondů a ekonomik. Jejich portfolia poté ztrácela a tak se drží zpět.

"Drobní investoři naopak byli obecně odvážnější, a to navzdory ztrátě hodnoty některých titulů a rozhodli se opět vrátit. Tento jev je od doc-com bubliny zcela rozdílný, proto podle mého názoru jeho opakování nehrozí," uzavřel Koblic.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme