Tři čtvrtě roku po zavedení EET: každý sedmý podnik porušuje pravidla, osm už úřady zavřely

Tři čtvrtě roku po zavedení elektronické evidence tržeb začíná Finanční úřad v Jihomoravském kraji zavírat první provozovny. V celé republice bylo už kvůli EET uzavřeno osm podniků. Jen na jižní Moravě zákon o evidenci tržeb hrubě porušují desítky podniků, některé ho úplně ignorují.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzavřený obchod ve Slavkově u Brna

Uzavřený obchod ve Slavkově u Brna | Foto: Tomáš Kremr | Zdroj: Český rozhlas

Jeden podnik zavřel finanční úřad na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna.

„Podnikatelka i navzdory tomu, že už byla upozorněna dvakrát finančním úřadem a proběhl tady už třetí kontrolní nákup, tak stále trval protiprávní stav. Ona si sice vyzvedla autorizační údaje, ale tím to skončilo. Nemá pokladnu a po celých šest měsíců žádnou tržbu nezaevidovala, byť běžně funguje,“ vysvětlil Radiožurnálu krajský mluvčí úřadu David Stančík.

Zhruba o hodinu později zavřeli úředníci obchod té samé majitelky v nedalekém Vyškově. Její zástupce Alois Hlásenský s kroky úřadu nesouhlasí a chce se právně bránit.

„Probíhá správní řízení, kde argumentujeme, proč nemůžeme mít EET. Zatím řízení probíhá a najednou přijde daňová správa a ta vám zavře obchod bez ohledu na to, že probíhá správní řízení,“ vysvětlil Hlásenský.

Souboj o EET v Senátu: Zákon je špatný, říkají podnikatelé. Vybíráme o 22 miliard víc, tvrdí ministerstvo

Číst článek

Pokladnu na EET podnikatelé neměli podle Hlásenského proto, že jim ji nechtěla počítačová firma zprovoznit. Zástupce firmy ale řekl, že s podnikateli ukončili spolupráci před několika měsíci. Vysvětlovali jim totiž, že jejich starou pokladnu nemůžou k elektronické evidenci tržeb připojit.

Podle mluvčího jihomoravského finančního úřadu Stančíka není možné, aby prodejce půl roku pokladnu neměl. Zavřít prodejnu podle něj finanční správa může i v případě, že správní řízení s podnikateli není ukončené.

„My můžeme uzavřít provozovnu, i když tam třeba ještě není pravomocně uložená pokuta. A je to proto, že opatření je dalším donucovacím prostředkem, jak toho podnikatele přinutit, aby začal plnit, co má plnit,“ dodal Stančík.

Finanční úřad zavírá podniky, jejichž majitelé zákon o evidenci tržeb porušují dlouhodobě. Od finančního úřadu už dostali několik pokut a výtek, ale nereagují na ně a pokuty neplatí.

Pokuty, které finanční úřady udělují, se například na jižní Moravě pohybují od 500 korun do 75 tisíc korun. To byla nejvyšší uložená pokuta.

Úředníci za prvních devět měsíců fungování EET zamířili na asi šest tisíc kontrol. A při každé sedmé odhalili pochybení. Z velké většiny prodejci nevystavili zákazníkům účtenky, anebo některé tržby nezaevidovali, do elektronické pokladny připojené k internetu zapsali třeba jen každou druhou platbu. Za několik set zjištěných pochybení udělil jihomoravský finanční úřad pravomocné pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun.

První velká firma, která dodává pokladny pro EET, končí. Doplatila na konkurenci

Číst článek

Uzavření prodejen je dočasné, dokud jejich majitelé nenapraví všechny vytýkané chyby. Finanční správa kvůli EET zatím v celé republice zavřela celkem čtyři provozovny (v Praze, Olomouci, Vyškově a Slavkově u Brna) a celní správa pak další čtyři (ve Zlíně, Pardubicích, Českých Budějovicích a Olomouci).

EET se zatím týká hoteliérů a restauratérů, provozovatelů stravovacích podniků, pak také maloobchodních a velkoobchodních firem včetně některých stánkařů, kteří prodávají vlastní zboží.

Od příštího roku se pak povinnost bude týkat třeba taxikářů, autoopraven, lékařů, pekařů, řemeslníků a dalších podnikatelů.

Do elektronické evidence tržeb je podle finanční správy zatím zapojeno 22,5 tisíce podnikatelů v Jihomoravském kraji. Patří mezi ně ale i ti, kteří začali tržby evidovat ještě předtím, než jim to zákon příští rok nařídí.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme