Tři největší irské banky budou potřebovat dalších 9 miliard eur

Irové musí za své zkrachovalé banky zaplatit dalších nejmíň 9 miliard eur, tedy přes 220 miliard korun. Podle agentury Bloomberg to ukázaly zátěžové testy bank, které budou oficiálně zveřejněny až dnes pozdě odpoledne. Účet ale může být ještě vyšší, protože předběžné odhady testů nezahrnují výsledky problémové banky Allied Irish.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Irské banky přišly o desítky miliard eur kvůli zhroucení trhu s nemovitostmi. Za úvěry se zaručil irský stát, jenže břemeno nesplácených hypoték a dalších úvěrů neunesl. Irsko tak muselo loni stejně jako Řecko požádat o mezinárodní pomoc.

Dublin teď doufá, že dnešní výsledky testů přinesou konečný účet za bankovní krizi. Irsko má na další ozdravění svých bank k dispozici úvěr ve výši 35 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Za záchranné půjčky ale musí platit skoro šestiprocentní úrok, což je podle analytiků příliš.

Očekává se, že po zveřejnění výsledků zátěžových zkoušek irská vláda obnoví snahu o zmírnění podmínek půjčky.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme