Třídit se dnes dá skoro všechno. Ve Francii pomalu začínají třídit i špačky z cigaret

Papír, plast, sklo, karton a kov - to jsou asi hlavní materiály, které se dnes v Česku třídí. A nutno dodat, že nám to docela jde. Česko patří mezi desítku evropských zemí, kde se recykluje nejvíc. Ve Francii ale začínají třídit i odpadky, u kterých byste to asi nečekali - nedopalky od cigaret.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření, cigarety (ilustrační foto)

Kouření, cigarety (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Recyklovat cigaretové špačky se teď snaží například ve městech Castres na jihozápadě Francie. V ulicích tam k tomu je hned několik speciálních popelníků. Se sběrem, tříděním a recyklováním pak pomáhá firma z Bretaně.

V šuplících leží až 15 milionů nepoužívaných mobilů. Recyklují se nejen kvůli zlatu

Číst článek

„Nabízíme celkový servis - máme kontejnery, staráme se o sběr nedopalků a pak je taky recyklujeme v naší továrně v Brestu,“ popsal jeden z vedoucích pracovníků bretaňské společnosti Philippe Jammes v rozhovoru pro televizi France 3. Právě v Brestu se z cigaretových špačků dělají nové výrobky.

„Nedopalky od cigaret jsou z acetátových vláken. Nejdřív je vyčistíme, pak je rozžhavíme ve vysoké teplotě a dál je zpracováváme na plast. Z něj pak děláme třeba rukojeti na šroubováky, popelníky a další užitečné výrobky,“ vysvětluje další ze zaměstnanců francouzské firmy Henri Jammes.

Podle starosty města Castres je odhazování cigaretových špačků velkým zlozvykem. „Naším cílem je lidem říct, že nedopalky od cigaret znečišťují naši krajinu. Neměly by končit pod zemí a v kanálech,“ říká starosta Pascal Budgis.

V jednom ze svých videí bretaňská firma na třídění nedopalků uvádí, že za jednu jedinou minutu se ve světě vyhodí přes osm milionů cigaretových špačků. Trvá přitom prý až 15 let, než se jeden takový oharek rozloží.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme