Tripartita bude jednat o daňové reformě

Vláda připravuje sérii daňových změn a se sociálními partnery - tedy zástupci odborů a podnikatelů - by měla projednat takzvanou velkou rozpočtovou reformu. Jejím cílem je podle ministerstva financí zjednodušení daní, posílení daňové spravedlnosti a omezení daňových úniků. Návrh počítá také se zavedením povinné minimální daně a omezením nemocenských dávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Na jejich vyplácení by se měli podílet také firmy. Šéf Sdružení podnikatelů Bedřich Danda s tím ale nesouhlasí. "Malé firmy do 25 zaměstnanců nemají šanci vůbec přežít systém, že by vypláceli nemocenské. Je to naprosto nemožné, protože my nejsme schopni, když onemocní 2-3 lidé, ufinancovat tenhle systém.

Jak se na celou věc dívají odbory? Také ty odmítají v systému nemocenských dávek jakékoliv změny. Vládou navrhovaný přesun vyplácení na firmy není podle šéfa odborové konfederace Milana Štěcha na místě. "My s tímto návrhem nesouhlasíme, my se domníváme, že je potřeba nejdříve udělat odpovědnou analýzu. Pak bychom se asi měli zaměřit na to, aby se zlepšila kontrola dodržování léčebného režimu. A třetí oblast je zapojení do toho systému více lékaře, zdravotníky, protože do určité míry oni jsou tou osobou, která rozhoduje zda-li ta nemoc bude uznána a zejména, jak dlouho bude trvat."

Podnikatelé mají také výhrady k navrhované povinné dani. Tu by měla platit každá firma, nezávisle na výši zisku. Plán, který souvisí s reformou veřejných financí, odmítá šéf Sdružení podnikatelů. "Myšlenka minimální daně je pro mne úplně nepřijatelná, protože daň se má platit ze zisku a pokud firma neprosperuje, tak prostě nemůže platit daně. A aby někdo zjistil, že firma podvádí a uměle snižuje daňové zákaldy, na to tady máme finanční přady, které to mohou lehce zjsitit a a všude v civilizovaném děje se tak děje a každý se před tím fiančním úřadem, u nás řečeno berňákem klepe."

Tripartita si posvítí i na uzavírání pracovních smluv na dobu určitou. Řetězení smluv je totiž nevýhodné hlavně pro zaměstnance. Tvrdí to šéf odborové konfederace Milan Štěch. "Bylo by to asi tak, že řetězení by mohlo být maximálně v rozsahu dvou let a musí být pro to určitě důvody a potom už by o nebylo možné, vyjma případů, kdy se jedná o práci, která má výrazně sezónní charakter."

Daňová reforma také počítá s vyššími odvody osob samostatně výdělečně činných. Podnikatelům se ale toto opatření nelíbí. Vedle plánovaného zavedení minimální povinné daně, je to prý další krok k tomu, aby se malé a střední firmy zhroutily. Radiožurnálu to řekl šéf Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. "Podle předběžných propočtů by se měly navýšit platby za sociálního zdravotního pojištění minimálně na kolem 4 tisíc, a já si myslím, že to je neúnosné, protože tyto osoby samostatně výdělečně činné, kterých je v této republice 460 tisíc podle Ministerstva práce a sociálních věcí, tak ty to prostě nejsou schopny ufinancovat."

Markéta Kaclová, Petr Doležel, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme