Tripartita bude řešit cestu z krize

Úspěšnost opatření proti krizi bude jedno z hlavních témat jednání tripartity. Zástupci odborů a zaměstnavatelů chtějí po členech vlády slyšet konkrétní kroky, které mají pomoci ekonomickému oživení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

K materiálu, který vypracovala vláda, totiž mají odbory, podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha, výhrady.

"Vláda za naší účasti vypracovala určitý soubor opatření a východisek z hospodářské krize. Jak pomoci tomu, aby nedopadala na Českou republiku tak bolestivě. A abychom také neztratili dech s okolními, zejména západními, zeměmi. Teď jsme ale dostali narychlo materiál, který ale není žádným východiskem," prohlásil Štěch.

Již před deseti dny odbory požadovaly na premiérovi, aby koordinační úloha vlády byla silnější. "Aby vláda přišla s nějakým návrhem," dodal Štěch.

Odbory a ČSSD žádají přesuny v rozpočtu

Přesun až 13 miliard korun v rozpočtu, kterými se mají vylepšit platy státních zaměstnanců, podpořit sociální služby a zemědělství požadují odbory. Návrh státního rozpočtu pro příští rok předpokládá snížení mezd státních zaměstnanců o čtyři procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Milanem Štěchem ve Světě o osmé na Rádiu Česko

Proti tomu ale odbory protestují s tím, že vládní úsporná opatření budou znamenat zvýšení cen. Odbory také předpokládají zhruba dvou procentní inflaci. Druhé čtení návrhu státního rozpočtu čeká sněmovnu začátkem prosince.

Rozpočtový výbor sice včera neschválil ani jednu z 256 žádostí o dotace ze státní pokladny obcím a nejrůznějším organizacím v objemu zhruba 2,5 miliardy korun. A z požadavků dalších sněmovních výborů pak podpořil jen navýšení o 250 milionů korun na zemědělské dotační programy a na podporu regionálních potravinářských výrobků.

Rozhodnutí rozpočtového výboru ale neznamená, že by se nad požadavky na státní rozpočet zavřela voda. Poslanci mohou přijít s návrhy v rámci druhého čtení. Například sociální demokracie dlouhodobě avizuje, že bude hlasovat pro vyšší podpory zemědělcům, navýšení peněz na sociální účely a na platy nejen učitelům. Tedy přesně to, co požadují i odbory.

Poslanci už schválili základní parametry rozpočtu - příjmy, výdaje a z toho vyplývající schodek ve výši rekordních zhruba 163 miliard korun. Jakékoli přilepšení jedné straně se tak může odehrát jen přesunem financí z jiných kapitol státního rozpočtu.

Požadované miliardy navíc by podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů a senátora za ČSSD Milana Štěcha měly jít zejména z kapitoly na dopravní infrastrukturu. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Protože tam je oproti letošnímu roku navýšení, a přitom se prokázalo v řadě stanovisek, i NERVu, že naše investice do dopravní infrastruktury jsou příliš drahé," zdůraznil Štěch.

Marika Táborská, Václava Marešová, Patricie Polanská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme