Tripartita dala zelenou kontrole tržeb na dálku

Tripartita je pro rychlé zavedení systému elektronické evidence tržeb. Zaměstnavatelé a odbory se na tom shodli s vládou na večerním jednání. Systém online tržeb by mohl začít fungovat do příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online - ilustrační foto

Online - ilustrační foto | Foto: Flavio Takemoto

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanáka je systém klíčový pro efektivní vybíraní daní a je nutné o tom informovat veřejnost.

„My podnikatelé přibližně víme, co nás čeká, ale občan neví. Neví, jaký bude přínos, že to zlepší výběr daní možná o dvacet miliard,“ míní Hanák.

Rychlé zavedení online systému tržeb podporují také odbory. „Čím rychleji to bude, tím lépe. Výjimek co možná nejméně. Vysoká podpora, protože tu začínají být různé hrozby ze strany různých subjektů, myslím zejména ty v Poslanecké sněmovně," říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Je podle něho důležité dát jasně najevo, že online systém tržeb chrání poctivé před nepoctivými.

Elektronická registrační pokladna | Foto: Český rozhlas

Kontrolovat tržby živnostníků by mělo jít přes internet od příštího roku. Ministerstvo financí chce zavést takzvanou elektronickou evidenci tržeb, aby zabránilo zbytečným daňovým únikům. Živnostníci prý ročně nepřiznají až 150 miliard korun na daních.

Návrh zákona by mělo ministerstvo předložit vládě v dubnu. Resort čeká, že po úplném zavedení online evidence by mohl rozpočet celkem získat navíc 12 miliard korun. Resort chce internetový dohled nad tržbami zavést postupně ve dvou vlnách.

Se zavedením online systému tržeb zásadně nesouhlasí opoziční ODS, výhrady má i TOP 09. Koaliční KDU-ČSL žádá studii, která by předem zhodnotila dopad normy do praxe.

Restaurace návrh zákona podporují, pokud bude platit pro všechny obory. Doufají také, že přinese co nejmenší administrativní zátěž.

Elektronická evidence tržeb v Evropě | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme