Tripartita diskutuje o novém rozpočtu, odbory nešetří kritikou

Podobu státního rozpočtu na příští rok a jeho dopad na obyvatele budou s vládou řešit zástupci odborů a zaměstnavatelů. Odpoledne společně zasedli za jednací stůl. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale jednání opustil, udělalo se mu nevolno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka. Pochod odborářů Prahou. Poslední zastávka – Úřad vlády.

Stávka. Pochod odborářů Prahou. Poslední zastávka – Úřad vlády. | Foto: Filip Jandourek

Zaměstnavatelé se například pozastavují nad omezením financí, které by měly jít na dopravní infrastrukturu. Vláda by se podle nich také měla více zaměřit na zvyšování konkurenceschopnosti Česka.

Odbory vládě vytýkají plánované propouštění státních zaměstnanců i to, že podle nich nebere ohled na dopad škrtů na jednotlivé skupiny obyvatel. Vláda by se prý měla snažit navýšit i příjmy státní pokladny, nikoli jen omezovat výdaje.

Jednání během odpoledne opustil ministr financí Miroslav Kalousek, udělalo se mu nevolno. Odbory následně požádaly o odložení schůzky.

Definitivní podobu rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 105 miliard korun, by měla vláda projednat příští týden. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou.

Konečné slovo však budou mít poslanci. Návrh rozpočtu kritizují i členové vládní koalice, především Věci veřejné. Jejich ministr Pavel Dobeš požaduje devět miliard korun navíc na dopravní stavby.

Václava Marešová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme