Tripartita: Kvůli krizi je třeba rozhýbat trh s bankovními půjčkami

Uvolnit bankovní trh, tedy znovu oživit poskytování úvěrů firmám. To je jedno z řešení dopadů finanční krize, na kterém se shodly všechny tři strany tripartity na svém dnešním jednání. Podle ministra Petra Nečase se tripartita také shodla na tom, že je zájmem všech tří stran udělat kroky, které povedou k maximální možné udržitelné zaměstnanosti občanů České republiky. Zaměstnavatelé a odboráři také vyzvali zákonodárce všech parlamentních stran, aby přestali s politickými půtkami a na prvním místě řešili dopady krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů | Foto: ČMKOS

Zástupci vlády dnes zaměstnavatelům a odborům shrnuli, jaká opatření k řešení dopadů krize už mají připravená a co ještě plánují. "My jsme se především dohodli na tom, že všechny tři strany tripartity mají zájem společně konzultovat problémy, které jsou důsledkem globální ekonomické krize," uvedl po jednání ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Kvůli krizi je podle tripartity především třeba rozhýbat trh s bankovními půjčkami. Banky v souvislosti s finanční krizí omezily poskytování úvěrů, které navíc zdražily. "Zamrznutí úvěrů je něco, co může mít devastující dopad na českou ekonomiku," uvedl Nečas.

Vláda se proto musí maximálně angažovat vůči bankovnímu sektoru. Za zaměstnavatele to potvrdil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Tomáš Hanák:

"Z hlediska podnikatelů jsou nejvážnější věcí oživení bankovního trhu.Bez peněz nebude fungovat ekonomika - je to nejzávažnější problém. Pak samozřejmě očekáváme, že vláda nastartuje investice a veřejné zakázky ve vztahu k dopravní infrastruktuře, ekologii, obnově vozového parku železničních vozidel, bytový fond a další. Čili ty věci, které stát má v rukách a může ovlivňovat."

Víc než hodinu byl na jednání i premiér Mirek Topolánek, který na schůzku tripartity nepřišel od loňského března.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme