Tripartita má na stole státní rozpočet. Vláda musí obhajovat zvyšování DPH

Vláda dnes obhajuje návrh státního rozpočtu na příští rok před zaměstnavateli a odbory. Na jednání tripartity předložila rozpočet, který prošel do druhého kola projednávání ve sněmovně, jeho další cesta parlamentem je ale nejistá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

Vládní kabinet dnes probírá návrh státního rozpočtu pro příští rok s odbory a zástupci zaměstnavatelů. Vláda Petra Nečase jeho projednávání přerušila a čeká právě na výsledek tripartity.

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že kosmetické změny jsou v rozpočtu možné, žádné velké přesuny miliard ale nedovolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil a Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu, ve Světě o deváté na Rádiu Česko mluvili o jednání tripartity

„Bude diskuse na tripartitě, aby bylo možné k připomínkám v případě potřeby přihlédnout. Nebo je nějak změnit. Je to pro mne víceméně standardní situace. Tak, jak vysvětluji a obhajuji návrh rozpočtu ve vládě, budu ho obhajovat i na tripartitě,“ poznamenal správce státních financí.

Předseda odborového svazu Jaroslav Zavadil vytýká rozpočtu hlavně to, že v něm vláda počítá se zákony, které ale ještě neprošly parlamentem.

„Za základní nedostatek považujeme to, že příjmová i výdajová stránka rozpočtu jsou založeny na působení zákonů, které nejsou schváleny parlamentem a ani podepsány prezidentem.“

„Současná vládní koalice staví rozpočet na dosud neschválených zákonných novelách, je tedy v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech,“ míní Zavadil. Odborářům podle jeho slov vadí hlavně to, že vláda nepočítá s opatřeními, která by nastartovala ekonomický růst.

Návrh státního rozpočtu se zdá být ‚vratkým‘ i Pavlu Juříčkovi ze Svazu průmyslu pro kolektivní vyjednávání a spolupráci se sociálními partnery. „Víme, že v rámci ODS není jednota a v rámci vlády ne taky příliš velká,“ řekl Juříček s tím, že se jim zdá rozpočet velmi výdajově nafouknutý.

Speciál Martina Veselovského - veřejná debata ČRo Radiožurnálu po skončení odborářské demonstrace na téma: reaguje vláda správně na zhoršenou ekonomickou situaci v Evropě? Jaroslav Zavadil | Foto: Filip Jandourek

Balíček daňových změn sice prošel do druhého kola projednávání ve sněmovně, narazil ale na odpor jak opozice, tak šestice poslanců ODS. Těm vadí hlavně zvyšování DPH.

Jednání tripartity může zkomplikovat i to, že se premiér Petr Nečas z ODS odmítá setkat s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem. A to do té doby, než předseda odborů vezme zpět slova o tom, že současná vláda je nejhorší od roku 1950. Zavadil později dopad svých slov mírnil.

Milan Kopp, Petr Medek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme