Tripartita o minimální mzdě

Minimální mzda - to je téma, o kterém se dnes přou zástupci tripartity. Zaměstnavatelé tvrdí, že k žádnému zvyšování není důvod. Odbory si naopak myslí, že by minimální mzda měla od příštího roku stoupnout až na 7 a půl tisíce korun. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí je asi o 150 korun nižší. Odborářský šéf Milan Štěch říká, že minimální mzda by měla být určitou garancí příjmů a měla by v budoucnu dosáhnout alespoň 50 procent průměrného výdělku v národním hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Zaměstnavatelé s tím hrubě nesouhlasí. Podle nich by neměla minimální mzda v současnosti překročit 7tisícovou hranici. Jak Českému rozhlasu řekl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška, v současnosti není pro zvedání minimální mzdy žádný důvod. "Každým rokem zvedat o takové částky minimální mzdu, podléhat požadavkům odborů je špatně, protože stát sám dělá nákazu, předešel mzdy v podnikatelské sféře. Osobně se domnívám, že je třeba, aby mzdy byly ve vazbě na produktivitu práce a výkonnost jednotlivých firem."

Odborářský šéf Milan Štěch zase nesouhlasí, že by růst minimální mzdy donutil podnikatele propouštět. "Zaměstnavatel, který nemůže navýšit mzdu alespoň o tu minimální mzdu, tak by měl z toho pracovního trhu zmizet. Když není schopen schopen zaplatit své zaměstnance před vstupem do měnové unie, tak tento zaměstnavatel není schopen fungovat jako dobrý zaměstnavatel."

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme