Tripartita projedná ekonomickou krizi, zdravotnictví i energetiku

Na Radě hospodářské a sociální dohody (RHSD), takzvané tripartitě, se dnes zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů budou bavit o zákoně o vysokých školách, zdravotnictví ale také o ekonomické situaci Česka nebo o energetické koncepci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání pracovní skupiny Národní ekonomické rady vlády NERV

Setkání pracovní skupiny Národní ekonomické rady vlády NERV | Foto: Filip Jandourek

Odbory se budou ptát, s jakými návrhy Národní ekonomické rady vlády Nečasův kabinet počítá. Poradní orgán doporučuje například sjednocení sazby DPH na dvaceti procentech, zkrácení pracovní doby a snížení platů.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil tvrdí, že vláda o návrzích NERVu málo diskutuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl na Rádiu Česko viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček, který nastiňoval program dnešního jednání tripartity

„Zatím vláda neříká nic, posílá jeden návrh za druhým. Je potřeba aby si to vyříkala s těmi, kterých se to bude týkat, tedy se zaměstnavateli a se zástupci zaměstnanců. To zatím neudělala. Já jsem očekával, že vláda návrhy NERVu probere a pak s nimi přijde na tripartitu,“ řekl Zavadil.

Předseda Konfederace zaměstnavatelů a podnikatelů Jan Vízner chce od vládních přestavitelů slyšet, jaká protikrizová opatření připravují na příští rok.

„Neviděli jsme žádná prorůstová opatření. Jsou to jen škrty a úpravy DPH a chybí prorůstové věci. Po vládě budeme chtít, aby nám řekla, jaká opatření chce udělat proti blížící se krizi,“ řekl Vízner.

Česko bude příští rok bez energetické koncepce - její stažení přitom doporučoval i Svaz průmyslu a dopravy ČR.

„Rádi bychom projednali už kompetentně tuto energetickou koncepci s novým ministrem, který teď vyhlašuje, že potřebuje zhruba dva až tři měsíce na její seznámení,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček a dodává, že svaz bude primárně doporučovat využití domácích zdrojů, tak i jadernou energetiku.

Jaký bude příští rok v oblasti zaměstnanosti je podle Juříčka těžké soudit zejména teď před Vánoci, kdy se tendence k redukci stavu zaměstnanců snaží zaměstnavatelé brzdit. Jak vypadá stav zakázek pro příští rok, bude zřejmé až na počátku roku 2012.

Již teď lze ale soudit, že nejméně se ekonomická krize dotkne automobilového průmyslu. Propady do desítky procent lze ovšem očekávat. Ostatní obory jako strojírenství budou navázány na vývoj v další ekonomice.

Schválený rozpočet je nereálný

V energetice Pavel Juříček problém nevidí. Naopak se podle něj rýsují problémy ve stavebnictví, protože je často vázané na veřejné zdroje.

Podle Pavla Juříčka by se dnešní jednání tripartity mělo dotknout také problematiky zdravotní reformy, neboť se podle něj prokázalo, že úhradová vyhláška vytváří velký rozdíl mezi příjmy a výdaji. Jako řešení vidí návrat k původním námětům: reorganizaci nemocnic, zamezení plýtvání v nemocnicích, chybějící investiční politice, nedostatečné lékové politice.

Příčinu možných problémů v příštím rocespatřuje Pavel Juříček zejména v nereálném rozpočtu, jak jej schválila vláda. Ačkoli připouští, že navrhovaný schodek 105 miliard korun je možné dodržet, růst 2,5% je podle něho nedosažitelný.

Odboráři se zaměstnavateli budou chtít projednat také například zvýšení minimální mzdy.

Schůzka začala v devět hodin a předpokládá se její trvání až do 13. hodiny.

Igor Maňour, Martin Křížek, Eva Rajlichová, Petr Kořínek, Marína Dvořáková, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme