Tripartita proti řetězení pracovních smluv na dobu určitou

Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády se shodli na úpravě zákoníku práce v oblasti pracovních poměrů na dobu určitou. Novela by měla zamezit opakovanému uzavírání časově omezených smluv. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha má změna zabránit zneužívání a zastrašování zaměstnanců, kteří jsou udržování v nejistotě, zda budou mít práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ze zasedání tripartity

ze zasedání tripartity | Foto: Michal Doležal

"Je navržen mechanismus, že by to bylo možné po dobu dvou let z určitých specifikovaných důvodů a poté pouze, pokud by to byla sezónní práce. Pokud by tyto důvody nebyly, tak by takový pracovní poměr, i když by byl napsaný na dobu určitou, byl považován za pracovní poměr na dobu neurčitou; to znamená dikce zákona by přímo toto stanovila," řekl Štěch po zasedání tripartity.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Štěch o novele zákoníku práce

Odboráři na dnešním jednání také odmítli myšlenku, že by při prvních třech dnech nemoci nedostávali občané žádnou nemocenskou. S touto novinkou počítá připravovaná reforma veřejných financí. Odbory nicméně souhlasí s tím, že je třeba systém nemocenských změnit. Podnikatelům zase vadí přenos vyplácení nemocenské na zaměstnavatele a požadují, aby napřed byla vypracována analýza dopadu této změny. O koncepci nemocenského pojištění bude dál jednat tým, v němž budou zastoupeni nejen sociální partneři, ale i zástupci lékařů.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme