Tripartita se sešla po půl roce. Odbory i zaměstnavatelé kritizovali vládu za změny DPH

Odbory i zaměstnavatelé kritizují vládu za to, že se stále neshodla na sazbách DPH pro příští rok. Občanští demokraté hledají kompromis poté, co se proti připravenému daňovému balíku postavila část poslanců jejich strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci odborů odešli z jednání tripartity

Zástupci odborů odešli z jednání tripartity | Foto: Filip Jandourek

Vedení ODS přišlo s návrhem, podle kterého by snížená sazby byla v příštím roce 15 procent, 20procentní by oproti původnímu plánu už nerostla.

Takový krok by znamenal o deset miliard korun nižší příjmy státního rozpočtu, než jaké vláda očekávala.

Původní návrhy počítaly pro příští rok se sjednocením DPH na 17,5 procentech, pak se dvěma sazbami 15 a 21 procent. Teď přišla ODS s kompromisem 15 a 20 procent.

Koalice ale musí přesvědčit několik nespokojených poslanců ODS, aby mohla ve sněmovně upravené návrhy prosadit. Odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 kritiku podnikatelů chápe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula

„Při vetu někteří poslanci ODS pro ten návrh nehlasovali. To je prostě bezprecedentní situace, je to porušení koaliční smlouvy, a to je to, co teď řešíme, nic jiného. Je to velmi špatná zpráva pro podnikatelský sektor, že ještě nemůže dělat byznysplán se znalostí jaké budou sazby DPH od 1. ledna,“ řekl Drábek.

Podle něj je chaos v sazbách DPH daní za koaliční vládnutí. „Plně rozumím těm výtkám, které strana zaměstnavatelů vznáší. Protože pokud ještě v polovině října není jasné, jaké budou sazby DPH od 1. ledna příštího roku, tak musím říct jako člen vlády, který za to spoluzodpovídá, že to je situace velmi velmi velmi špatná,“ připouští Drábek.

Podle zástupců podnikatelů přináší další změna sazeb DPH soukromníkům zbytečné výdaje a nejistotu. Soukromníci nevědí, s čím mohou za pár měsíců počítat. „Neznáme vůbec situaci, která bude od 1. ledna 2013. To je prostě katastrofální pro podnikatele,“ říká prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Odbory jakýkoli růst DPH kritizují a ani zachování 20procentní sazby podle jejich předáka Jaroslava Zavadila není řešením. „My jsme vždycky bojovali proti zvýšení DPH, hlavně proto, že to bylo dělané jenom z důvodu důchodové reformy, která je blbá,“ míní Zavadil.

„Tento chaos v hospodářství způsobuje nedozírné důsledky. Jakýkoli posun sazby způsobuje obrovské problémy v systému veřejných rozpočtů, v tomto případě zejména v oblasti zdravotnictví a sociální péče. To jsou takové důsledky, že na to se nedá ani připravit,“ tvrdí šéf odborového svazu Kovo Josef Středula.

Odboráři také kritizovali vládu za postoj k prorůstovým opatřením. „Jsou navrženy body, ale na ně neexistují finanční prostředky. Takže se obáváme, že ať už jsou body míněny jakkoli dobře, tak bez finančních prostředků, které ministerstvo financí nechce uvolnit, toho moc nejde udělat a z protikrizových opatření bude jen zápis v nějakém jednání,“ obává se Středula.

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a oborů se sešli na řádném jednání po více než půlroční pauze. Důvodem byly vyhrocené hádky i demonstrativní odchody odborářů z jednání tripartity na protest proti vládním reformám nebo kvůli tomu, že koalice údajně nebere v potaz připomínky odborů.

Václava Marešová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme