Trump kritizoval vztahy se Světovou obchodní organizací, pohrozil odchodem Spojených států

Americký prezident Donald Trump chce vystoupit ze Světové obchodí organizace, pokud se nebude ke Spojeným státům chovat lépe. Pilíř světového obchodního systému kritizoval ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters, Reuters

„Pokud se nezačne chovat rozumně, vystoupím ze Světové obchodní organizace (WTO),“ řekl Trump v Bílém domě. Odchod Spojených států z organizace, která sídlí v Ženevě, by vážně narušil mnohostranný obchodní systém, který USA pomohly po druhé světové válce vybudovat.

USA se nelíbí odvetné zavádění cel, stěžují si na ně u Světové obchodní organizace

Číst článek

Americký prezident už minulý měsíc prohlásil, že ​​Spojené státy jsou ve velké nevýhodě, protože WTO s nimi zachází „velmi špatně“ a musí „změnit své způsoby“.

Podle obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera bylo v roce 2001 chybou umožnit Číně vstup do WTO. Lighthizer už dlouho apeluje, aby Spojené státy vůči WTO zaujaly agresivnější postoj, protože organizace není schopna vypořádat se s netržní ekonomikou, jakou je Čína.

Lighthizer prohlásil, že systém řešení sporů na půdě WTO narušuje svrchovanost USA – zejména v antidumpingových případech.

Spojené státy také blokují jmenování soudců u odvolacího orgánu WTO, čímž vyvstává možnost, že v příštích letech přestane fungovat, píše Bloomberg.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme