Trump varuje americké automobilky, aby nepřesouvaly výrobu do Mexika. Jinak prý budou platit vysoké clo

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump na svém twitteru pohrozil automobilce General Motors, že uvalí vysoké clo na dovoz jejich Chevroletu Cruze vyráběného v Mexiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Fields , CEO společnosti Ford Motor Co. na tiskové konferenci

Mark Fields , CEO společnosti Ford Motor Co. na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Firma dnes v reakci uvedla, že velkou část vozů Chevrolet Cruze, určených pro americký trh, vyrábí ve Spojených státech. Podle mluvčího automobilky GM z Mexika dováží pouze hatchback verzi, která má na celkovém prodeji tohoto modelu velmi nízký podíl. Sedany prodávané v USA automobilka montuje v továrně ve městě Lordstown v americkém státě Ohio.

Ostrou kritiku věnoval Donald Trump i automobilce Ford Motor, která měla v plánu přesunout část produkce do Mexika. Americká CNBC ale dnes uvedla, že Ford oznámil konec plánu na novou továrnu v Mexiku. Místo ní by Ford chtěl investovat 700 milionů dolarů do rozšíření současné továrny v Michiganu.

O plánu vystavět nový automobilový závod v Mexiku informovala společnost začátkem května. Jako „naprostou ostudu“ označil její rozhodnutí tehdy Trum. „Pokud budu prezidentem, takové směšné transakce, které likvidují v USA pracovní místa, se nebudou dít,“ uvedl tehdy. Trump v Bílém domě vystřídá Obamu už 20. ledna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme