Trump vybral příštího šéfa americké centrální banky. Yellenovou by měl nahradit Powell

Prezident Spojených států Donald Trump vybral za příštího šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella, který je členem rady guvernérů Fedu. Pokud nominaci potvrdí Senát, vystřídá čtyřiašedesátiletý Powell v čele banky Janet Yellenovou, jejíž funkční období vyprší v únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerome Powell, šéf americké centrální banky

Jerome Powell, šéf americké centrální banky | Zdroj: Reuters

„Je jen málo postů, které jsou důležitější než tento," uvedl Trump při čtvrtečním oznámení nominace, kterého se zúčastnil rovněž Powell. Prezident vyjádřil naději, že Senát Powella ve funkci rychle potvrdí.

Právník a bývalý investiční bankéř Powell byl do rady guvernérů Fedu jmenován v roce 2012 předchozím prezidentem Barackem Obamou. Powell, stejně jako Yellenová, podporuje umírněný přístup k měnové politice, charakterizovaný jen pozvolným zvyšováním úrokových sazeb. Jeho jmenování do čela Fedu by tak mohlo zajistit pokračování měnové politiky, která vyhovuje investorům.

Fed ve středu podle očekávání ponechal základní úroky beze změn, ale signalizoval budoucí zvyšování úroků. Poukázal na solidní růst ekonomiky i na zlepšující se podmínky na trhu práce.

Centrální banka naposledy zvýšila základní úrokovou sazbu na červnovém zasedání, a to o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00 až 1,25 procenta. Předpokládá se, že k dalšímu zvýšení úroků přikročí na prosincovém zasedání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme