Americká výjimka z cel na ocel a hliník platí pro Evropskou unii do května

Americký prezident Donald Trump udělil dočasnou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku všem členským státům EU a šesti dalším zemím. Informoval o tom ve čtvrtek pozdě večer Bílý dům, podle něhož výjimka platí do 1. května. Do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters, Reuters

Vedle evropských zemí dostaly výjimku Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea. Cla pro ostatní státy mají vstoupit v platnost v pátek.

Americká ekonomika

Trump přišel s výjimkou na poslední chvíli po naléhání řady amerických politiků a firem, kteří se obávali, že případná odvetná opatření povedou k obchodní válce a poškodí americkou ekonomiku.

Trump mění poradce. McMastera v prezidentově týmu nahradí bývalý zástupce při OSN Bolton

Číst článek

Na Trumpův krok marně do noci čekali evropští lídři na bruselském summitu, jehož první den skončil dříve, než Bílý dům prezidentovo rozhodnutí oznámil.

Evropští státníci na základě dřívějšího čtvrtečního prohlášení amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera udělení výjimky spíše očekávali, avšak hodlali počkat na Trumpovo vyjádření. Na případném společném postupu se podle českého premiéra Andreje Babiše hodlají domluvit v pátek.                                                                                                                                                                 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme