Tržby maloobchodníků dále rostou. České ekonomice se podle analytiků daří

Maloobchodníci v červenci vydělali o 5,5 procenta víc než loni ve stejném období. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Analytici sice očekávali větší nárůst, čísla ale podle nich přesto dokládají, že se české ekonomice daří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Největší tržby zaznamenali internetoví prodejci, kterým výdělky meziročně rostly o pětinu.

Dařilo se i obchodníkům s potravinami, ve farmacii nebo v prodeji oděvů.

O měsíc dříve, v červnu, se ale maloobchodníkům dařilo ještě lépe. Bylo víc pracovních dní a Češi také ve větší míře kupovali automobily.

„Červen měl meziročně o jeden pracovní den více. Červenec měl v tomto ohledu naopak hendikep, měl o jeden pracovní den méně. Pro mnoho provozů to znamená kratší pracovní dobu a nižší možnost realizovat nákupy,“ vysvětluje hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Tržby maloobchodníků asi dál porostou

Česká ekonomika je podle mnohých analytiků v dobré kondici. Mezi důležité faktory patří chuť Čechů utrácet, která je spojená s pozitivním vývojem na trhu práce.

„Zlepšuje se trh práce, klesá míra nezaměstnanosti a postupně zrychluje i tempo růstu mezd. To jsou pozitivní faktory, které zvyšují maloobchodní tržby,“ popisuje hlavní analytik společnosti Raiffeisenbank Michal Brožka.

Tržby v maloobchodu budou podle něj i v nejbližších měsících dál růst. Určité riziko ale může představovat vývoj inflace.

„Zatím v maloobchodních tržbách stále vidíme poměrně velmi malé inflační tlaky. V řadě segmentů ještě převažují cenové poklesy. Z hlediska maloobchodníků by bylo určitě pozitivní, kdyby cenové nárůsty byly o něco větší. To je zatím stále hudba příštích let,“ dodává Brožka.

Problémy v Číně by naopak Česko podle ekonomů zasáhnout nijak výrazně neměly.

Zuzana Petráňová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme