Tržby maloobchodu prudce zpomalily

Lidé stále více utrácejí, a maloobchodní tržby proto dále rostou. V říjnu ale tržby maloobchodníků svůj růst zpomalily na 3,4 procenta, zatímco v září vzrostly o 9,4 procenta. Podle Heleny Horské z České spořitelny způsobily horší výsledek zejména nižší tržby autosalonů, ale také fakt, že se v říjnovém výsledku ještě neobjevily vánočními nákupy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket

supermarket | Foto: Bohouš Tečka

V listopadu podle ní maloobchodní tzžby opět nadprůměrně porostou. "Růst hospodářství v poslední čtvrtletí roku bude přes dnešní zklamání opět v režii domácností a s velkou pravděpodobností znovu překoná 3procentní hranici. V příštím roce musíme ale počítat s pomalejším růstem reálné kupní síly. Spotřeba domácností tak pravděpodobně zpomalí a tržby maloobchodníků porostou pomaleji než letos."

Říjnový růst zbrzdily tržby za prodej automobilů, které se zvýšily pouze o 0,2 procenta. Růst maloobchodních tržeb byl v říjnu o 1,9 procentního bodu pod průměrem prvních 10 měsíců roku. Bez sezónních vlivů by se tržby včetně motoristického zboží v říjnu meziročně zvýšily o 3,7 procenta.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme