Tržby obchodníků se loni meziročně snížily o více než procento

Maloobchodní tržby loni meziročně klesly o více než jedno procento. Pokles byl také v prosinci, tedy v měsíci, kdy vrcholí vánoční nákupy a lidé obvykle víc utrácejí. Jenže ani poslední měsíc v roce obchodníkům příliš nepomohl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, pokladna, prodejna, supermarket

nákup, pokladna, prodejna, supermarket | Foto: Eva Odstrčilová

Lidé mají podle ekonomů obavy z rostoucí inflace a nezaměstnanosti, vedle toho jim také klesají reálné mzdy. A to jsou hlavími důvody, proč domácnosti víc šetří a méně utrácejí.

Například analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová pozoruje tento vývoj už dlouhodobě:

„Už několik měsíců v řadě, podle toho, u jaké položky, pozorujeme buď pokles, anebo alespoň stagnaci spotřebitelských výdajů. Takže lidé ani nenakupují,“ říká Šichtařová.

Čísla z maloobchodu podle ekonomů delší dobu potvrzují, že česká ekonomika je v krizi. Důvodem je hlavně kondice německého hospodářství. Největší evropská ekonomika roste menším tempem než v minulých letech, a to ovlivňuje vývoj v celé střední Evropě.

Pro ilustraci: německým maloobchodníkům se tržby v prosinci propadly skoro o pět procent. V Polsku se pak ve stejném období snížily nejvíc za posledních osm let.

Pokud jde o letošní vývoj maloobchodních tržeb v Česku, u analytiků převládá spíš nepříznivý výhled. Obchodníci jsou ale optimističtější. Očekávají, že trhy se začnou brzy stabilizovat, což se podle nich také promítne do výše tržeb.

Vývoj maloobchodních tržeb - porovnání let 2011 a 2012 | Foto: ČTK

mta, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme