Tržby obchodníků v červenci stouply o víc než 7 procent

Tržby obchodníků opět překonaly očekávání - v červenci meziročně stouply o víc než sedm procent. Oznámil to Český statistický úřad. Ochota lidí utrácet ekonomy překvapila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Pavel Šaman

Na rychlém růstu maloobchodních tržeb se podepsal zejména prodej a opravy motorových vozidel. Obrat obchodníků prodávajících nepotravinářské zboží stoupl meziročně o víc než 10 procent. "Především prodeje v oblasti elektroniky a elektrických přístrojů, potom jsou to stavebniny, nábytek a další zboží pro domácnost," říká analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

Za zvýšením tržeb stojí mimo jiné snižující se nezaměstnanost a růst mezd. Rostoucí útraty v obchodech jsou také dalším argumentem pro centrální banku, aby opět zvýšila úrokové sazby. "Tato čísla totiž indikují silnou spotřebitelskou poptávku, která hrozí, že se promítne do vyšších inflačních očekávání a vyšší inflace," dodal Vejmělek.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme