Tržby první stovky českých firem loni poprvé překročily dva biliony

Tržby první stovky nejvýznamnějších českých firem loni poprvé překročily magickou hranici dvou biliónů korun na 2,061 bilionu korun, což znamenalo meziroční růst o devět procent. Vyplývá to ze zatím posledních, dnes zveřejněných statistik sdružení Czech Top 100. Za deset let tržby v součtu narostly o 135 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volant ve voze

Volant ve voze | Foto: Jan Rosenauer

Postavení nejúspěšnější společnosti tuzemské ekonomiky obhájila automobilka Škoda Auto s tržbami 187,4 miliardy korun.

Čelní postavení udržely i další dva podniky. Elektrárenská skupina ČEZ díky tržbám 125,1 miliardy korun a petrochemický holding Unipetrol objemem 80,9 miliardy korun.

Následovaly firmy RWE Transgas, Agrofert Holding, Český Telecom, OKD, Siemens Group ČR, Moravia Steel a Foxconn CZ.

Výsledky velice dobře kopírují výkon celé české ekonomiky, hovoří také o rostoucím významu těch nejlepších podniků v celém hospodářství, uvedla prorektorka Vysoké školy ekonomické Stanislava Hronová. "Jsou to čísla, která dosvědčují to, že Česká republika se posiluje," dodala.

Žebříček Czech Top 100 se od roku 1994 stal už tradicí, říká předseda sdružení Jan Struž. "To, co děláme my, je svým způsobem kopie amerického Fortune 100. Obdobné žebříčky vycházejí například na Slovensku, v Rakousku, Jižní Africe, ale v tom rozsahu, jako to provádíme my v České republice, tak o tom jsem zatím neslyšel."

Zveřejňování údajů je dobrovolné, takže v pořadí chybí společnosti, které by se zřejmě umístily v popředí. Letos například kolínská automobilka TPCA, která by podle organizátorů v příštím žebříčku určitě neměla chybět, či některé nadnárodní obchodní řetězce či firmy počítačového průmyslu.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme