Tržby těžební společnosti NWR v prvním pololetí rapidně stouply

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, vykázala v prvním pololetí zisk ve výši sto patnáct milionů eur, tedy v přepočtu více než dvě a tři čtvrtě miliard korun. Oproti loňsku, kdy firma skončila v pololetí ve ztrátě jednačtyřiceti milionů eur, je to příjemné zlepšení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: OKD

Tržby společnosti stouply v meziročním srovnání téměř o polovinu. „Jedná se o nejlepší výsledek od počátku finanční krize. Ale naše očekávání zcela nesplnil. Pokud se podíváme na akciový trh, tak akcie firmy NWR klesají o dvě až tři procenta,“ podotkl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ve Světě o druhé.

Ze ztráty se nicméně firma dostala především díky oživení ekonomik. „Oživení přispělo ve dvou hlavních směrech. Jednak se zvýšil objev prodaného uhlí ve srovnání s první polovinou roku 2009 a oživení se projevilo o na vyšších prodejních cenách koksovatelného uhlí a koksu,“ upřesnil Hatlapatka.

Předpokládá se, že firmy společnosti New World Resources porostou i ve třetím a čtvrtém kvartále letošního roku. „Čistý zisk ale asi bude nižší, protože ve druhém kvartále letošního roku NWR zaúčtovala mimořádný zisk z prodeje své divize NWR Energy,“ přiblížil analytik společnosti Cyrrus.

Patnáct tisíc zaměstnanců

A právě investoři se v současné době podle něj soustředí spíše na dlouhodobé výhledy. „Pokud se podíváme na Čínu, tak tam tempo růstu začíná mírně oslabovat a v Evropě skončilo šrotovné. Otazníků je poměrně dost. NWR má zajištěny ceny uhlí do první čtvrtletí roku 2011.,“ vysvětlil Hatlapatka.

Pololetní výsledky vedly firmu dokonce k obnovení výplaty dividendy, kterou přerušila v roce 2009. Podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka společnost vyplatí dividendu ve výši zhruba padesáti procent čistého zisku za první pololetí.

NWR je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Její těžební společnost OKD provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Zaměstnává před patnáct tisíc lidí. „Zároveň platí, že firma je závislá na tom, jak se daří jejím klíčovým odběratelům. A asi všichni si přejí, aby se nejen NRW nadále dařilo,“ poznamenal Hatlapatka.

Ondřej Černý, Naďa Bělovská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme