Tržby z maloobchodu jsou opět nižší. V květnu poklesly o víc než 2 procenta

Maloobchodní tržby v květnu meziročně klesly o 2,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Dubnový pokles přitom podle odhadu statistiků přesáhl 4 procenta. Růst v květnu zaznamenal pouze prodej nepotravinářského zboží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ačkoli je pokles maloobchodních tržeb menší než minulý měsíc, podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba zprávy přicházející z maloobchodu stále nejsou dobré.

„Pokud se bavíme o tom, že maloobchodní tržby propadly, je to obecně špatná zpráva. Samozřejmě v porovnání s předchozím měsícem, který byl doslova šokem, je to výsledek trochu lepší, ale pořád je špatný. Ani obchodníky, ani ekonomy příliš nepotěší,“ domnívá se Kozub.

Čísla vypadají poněkud příznivěji, pokud jsou očištěna o sezónní vlivy. V letošním květnu bylo totiž o něco méně pracovních dnů než vloni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Květnové výsledky maloobchodních tržeb okomentoval Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit

„Sezónní vlivy jsou poznat. Pokud se podíváme na meziměsíční změnu, v květnu tržby reálně vzrostly o jedno procento. Je vždy ale lepší srovnávat meziročně. V letních měsících budou tržby určitě vypadat jinak než před a po hlavní letní sezóně,“ upozorňuje Michal Kozub.

Jedinou oblastí, která v květnu vykazovala růst, byly tržby za prodej nepotravinářského zboží. Tržby za prodej aut klesly, a to o 6,4 procenta.

„Je to obdobný výsledek jako před měsícem. Právě oblast prodejů aut je největším tahounem směrem dolů a způsobila ten pokles o 2,1 procenta,“ tvrdí Kozub.

Lepší výsledek je v prodeji pohonných hmot. Zatímco v dubnu klesly tržby v tomto segmentu o 7,1 procenta, v květnu už jen o 1,8. „Pozitivní je, že ceny pohonných hmot začaly poněkud klesat a lidé je nakupovali trochu víc,“ vysvětluje analytik.

Martina Mašková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme